Wat deed jij op 27 april 1967?

Op 27 april aanstaande wordt Koning Willem Alexander 50 jaar. Weet jij nog wat je deed toen op 27 april 1967 de geboorte werd aangekondigd?

Er zijn van die gebeurtenissen in de geschiedenis waar van je je nog herinnert wat je, op het moment waarop die gebeurtenis plaats had, deed of waar je je bevond. Denk aan de aanslagen op 9/11 of nog langer geleden de moord op de Amerikaanse president Kennedy.

Dat moment kan ik mij nog goed herinneren. Op die vrijdagavond 22 november 1963 zat ik huiswerk te maken (in die tijd gingen wij nog op zaterdagmorgen naar school) en de radio stond aan met het verzoekplatenprogramma Vliegende Schijven. Ik dacht een verzoekplatenprogramma voor de militairen.

Op een gegeven moment werd het radioprogramma onderbroken met een mededeling van de nieuwsdienst dat er een aanslag was gepleegd op president Kennedy. Daarna werd het radioprogramma voortgezet.

Misschien vijf minuten later weer een onderbreking, maar nu met de trieste bericht dat Kennedy bij de aanslag om het leven was gekomen. De programma’s op beide Hilversumse zenders werden daarna aangepast.

Geboorte eerste kind Beatrix
Een plezieriger gebeurtenis was de te verwachten geboorte eind april 1967 van het eerste kind van Kroonprinses Beatrix en haar echtgenoot Prins Claus. De zoon of dochter zou na Beatrix de troonopvolg(st)er worden.

In die tijd was ik net uit militaire dienst gekomen en weer terug bij mijn oude werkgever de Pensioenraad, inmiddels het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds geheten. Nu was het zo dat wanneer de boreling ter wereld was gekomen, alle scholieren in Den Haag, maar ook alle ambtenaren vrij zouden zijn.

Op donderdag 27 april ging ik naar het kantoor op de Benoordenhoutseweg en wachtte in spanning af of die dag de kanonnen op het Malieveld hun saluutschoten zouden afvuren. En met mij velen natuurlijk. ’s Morgens gebeurde er niets; vanmiddag misschien? Ook niet. Dan in het begin van de avond?

Dat zou mooi zijn, want in die tijd werkten wij elke avond van 17.30 uur tot 20.30 uur over om de werkvoorraad pensioenaanvragen weg te werken. Helaas, helaas, om 20.30 ging ik naar huis en om 20.45 hoorde ik de saluutschoten. Enigszins teleurgesteld zei ik: “Koninklijke Hoogheid, bedankt.” Maar ik was toch wel blij.

Aangedrongen
Achteraf verdenk ik er de regering van dat deze er bij Beatrix op heeft aangedrongen op een zodanig tijdstip te bevallen dat het ambtelijk werk er niet onder zou lijden.

Ed Vernooij
ed-vernooij@hotmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann