Jan Th. Giesen: een Haagse kunstenaar in de verkeerde tijd geboren

De ‘verkeerde tijd’ was het jaar 1900, maar de plaats was wel heel erg goed voor een beeldend kunstenaar, namelijk Den Haag. Daar werd Johannes Theodorus Giesen geboren op 15 november 1900 als zoon van het echtpaar Giesen van de was- en strijkinrichting Dubbelblank in de 2e Van Blankenburgstraat 127.

Waarom ‘verkeerde tijd’? Omdat de twintigste eeuw, die zojuist begonnen was, goed gevuld zou worden met crisis en oorlog, die voor de ontwikkeling van vooral de bekendheid van een kunstenaar niet tot het gewenste niveau zou leiden.

In de jaren 1914-1918 de Eerste Wereldoorlog, waar we zelf niet actief aan deelnamen behoudens het gemobiliseerd zijn, maar waardoor ons maatschappelijk bestel wel overhoop gehaald werd.

Dit betekende voor een puber zoals Jan Giesen, best wel een spannende tijd, maar ook een gemis aan zekerheid, die een normale ontwikkeling in de weg stond.

Jan Giesen studeerde toen aan het tekeninstituut Bik en Vaandrager in de Galileïstraat 2A en had als medestudenten o.a. de gebroeders Anton en Henri Pieck.

Jan Giesen was sinds zijn zestiende jaar ook een verwoed fotograaf en daaraan hebben we te danken, dat er jeugdfoto’s van deze later bekend geworden tweeling bewaard zijn gebleven.

De familie Pieck woonde toen in de Weimarstraat 266.

Overigens was dit particulier tekeninstituut Bik en Vaandrager de artistieke wieg voor veel later bekend geworden kunstenaars zoals Raden Katamsi, Huub Gerretsen, Willem Schrofer, Nettie Heyligers, etc.

Les op basisscholen
In de periode 1917-1921 geeft Jan Giesen les op de basisscholen in de Van Merlenstraat en de Doornstraat alsmede bij Bik en Vaandrager.

In 1921-1922 gaat hij een jaar naar Vlissingen om daar les te geven aan de Handelsschool in handtekenen, maar komt na één seizoen weer terug naar zijn geliefde Den Haag.

Vanaf 1924 geeft hij dan les aan de school aan de Scheveningselaan in Kijkduin en woont zelf vanaf 1925 met zijn verloofde Antonia van Dalen naast de school op nummer 117.

Hildebrandt
In 1920 heeft hij een houtsnede gemaakt van de kruiser Hildebrandt op het Scheveningse strand, die daar gelegen heeft van 1919 tot begin jaren dertig.

De Werkers
Het grafisch werk van jan Giesen maakt een bloei door in de jaren vanaf 1922 en wordt op verschillende plaatsen in Den Haag verkocht onder andere bij ‘Toegepaste kunst’ op het Valkenbosplein, een winkel die thans nog steeds bestaat.

Met de groep genaamd ‘De Werkers’ exposeert hij eind jaren twintig onder andere in de Volksuniversiteit aan de Laan van Meerdervoort.

Het noodlot slaat toe met de financiële crisis vanaf 1929, gevolgd door het overlijden van zijn vrouw Antonia aan tuberculose in 1934. Sinds 1930 wonen ze aan de Laan van Meerdervoort 724.

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten 1930 met mededocenten. Jan Giesen op de eerste rij, vierde van links: wie kent de overige docenten?
Koninklijke Academie Beeldende Kunsten 1930 met mededocenten. Jan Giesen op de eerste rij, vierde van links: wie kent de overige docenten?

In 1934 heeft hij samen met de koster Henk Japin van de Bethlehemkerk aan het Acaciaplein en het gebouw Eltheto de glas-in-lood ramen gemaakt voor deze kerk en het wijkgebouw, die heden ten dage nog te bewonderen zijn.

Academie
Sinds 1930 is hij docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht en zal dit blijven tot 1946, als hij vanwege een maagzweer medisch wordt afgekeurd.

In de oorlogsjaren is hij actief betrokken bij de illegale krant De Telex en verder bij diverse vervalsingsactiviteiten van persoonsbewijzen.

Andere medewerkers aan De Telex waren onder andere Johan Schwencke, Dominee Straatsma en Jan Wils.

Nootdorp
Na de oorlog maakt hij een herinneringsraam voor de Philips-medewerkers uit kamp Vught tijdens de bezetting, dat thans nog te zien is in het restaurant van het Evoluon te Eindhoven en in 1948 een raam ter viering van het 25-jarig bestaan van de vruchten- en drankenhandel Wolff & Semijn (het latere Impodra), dat thans nog te zien is in de H. Bartholomeuskerk in Nootdorp.

Zelfportret Jan Giesen (1950)
Zelfportret Jan Giesen (1950)

Verder vervaardigt hij een redelijk aantal portretten in de jaren na de oorlog, maar lukt het hem niet om tot grote bekendheid te komen vanwege de opkomende generatie jonge kunstenaars, die andere ideeën over kunst hebben dan de generatie van voor de oorlog.

Wim Coret
Hij was lange tijd bevriend met de Haagsche fotograaf Wim Coret en het gezin van zijn zoon Pim en Trees Coret.

Bevriende kunstenaars waren Jan Franken Pzn, Willem Schrofer, Johan Scherft, Jan van Heel, Hein von Essen, Fokko Mees, etc.

In de jaren vijftig heeft hij zijn atelier op de zolder van het pand Molenstraat 54 tegenover de winkel van kunstenaarsmaterialen Goedman en vanaf de jaren zestig huurt hij een verdieping in de Elandstraat 12 als atelier.

Jan Giesen op 80-jarige leeftijd
Jan Giesen op 80-jarige leeftijd

Hij overlijdt in zijn woning aan de Laan van Meerdervoort 724 op 15 september 1983 op 82-jarige leeftijd.

Stichting
In 2015 is de Stichting Johannes Theodorus Giesen opgericht met als doel het culturele erfgoed van hem te beheren en zichtbaar te maken voor een breed publiek.

De stichting heeft een website: stichtingjangiesen.nl en staat open voor ieder die Jan gekend heeft of werk van hem kent of anderszins.

Uw reactie is van harte welkom via de e-mail: info@stichtingjangiesen.nl.

Levensverhaal
Voorjaar 2017 verschijnt zijn monografie met levensverhaal in boekvorm en is verkrijgbaar via de stichting en op andere later bekend te maken plaatsen.

Jan Roedoe
info@stichtingjangiesen.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann