Reünie Stevin-HBS en Stevin-Lyceum

Op 25 maart aanstaande wordt voor de tweede keer een reünie gehouden voor oud-leerlingen, eindexamenjaren 1960-1970, van de Stevin-HBS, Raamstraat en Stevin-Lyceum, Zuidlarenstraat.

Een van de reünisten is Luc van den Bogaerde uit Bullinghope nabij Hereford, Engeland. Met hem hadden we een interview om onder andere eens te horen hoe het hem was vergaan na zijn Stevin-jaren. Luc’s oorsprong ligt in Den Helder waar zijn vader bij de Koninklijke Marine werkte. Na verhuizing in 1956 kwam Luc in de Reinwardstraat, Laakkwartier te wonen en ging hij naar de Linnauesschool aan de Linnaeusstraat.

Van hier werd de stap naar de Stevin HBS aan de Raamstraat gemaakt. Luc herinnert zich van deze jaren niet zozeer de inhoud van de lessen als wel: het voor straf ‘onder de klok staan’, het je moeten melden bij ‘De Haas’, destijds directeur, het tafeltennissen bij de heer Lankhorst, de administrateur van de school, de danslessen van het echtpaar Poptie, het hockeyen onder leiding van gymleraar Heyligers die er als scheidsrechter merkwaardige regels op nahield.

Hij speelde in die tijd trompet, was daarnaast geen onverdienstelijk voetballer bij ADO. Zoals elk jongmens in die tijd was hij de bezitter van een brommer, helaas nog geen Kreidler, maar een Locomotief.

Na klas 4, het laatste jaar aan de Raamstraat, kwam de verhuizing naar de Zuidlarenstraat: de Stevin HBS werd samengevoegd met de Zuiderpark HBS en de locatie van deze laatste school aan de Zuidlarenstraat voor het Stevin Lyceum gebruikt. Omdat Luc de vierde klas moest over doen heeft hij hier nog twee jaar gezeten en in 1966 eindexamen gedaan als leerling van klas 5B3.

Na zijn HBS-opleiding werd de studie vervolgd aan de HTS in de Wegastraat, richting electrotechniek, maar uiteindelijk werd Luc een van de pioniers in de nieuwe wetenschap: IT. Na stages bij Shell, Philips, in Duitsland kwam zijn eerste baan bij Philips Electrologica. Na vele omzwervingen over de wereld in verscheidene IT-banen, kwam hij bij Intergraph te werken waar hij zijn huidige (Engelse) vrouw leerde kennen. In 1985 volgde voor het werk de verhuizing naar Newbury. Diverse banen en dus ook verhuizingen later zijn ze nu dus uiteindelijk neergestreken in Bullinghope ‘in the countryside’, waar het genieten is van hun pensioen. Ze waren een paar jaar geleden nog te zien in het BBC-programma Escape to the countryside, waar hen diverse huizen werden voorgeschoteld. Zoon Robert is na veel reizen weer in het ouderlijk huis om een studie in de Petroleum Engineering af te maken, dochter woont en werkt in London. Kleinkinderen zijn er ‘nog lang niet’.

Luc was tezamen met zijn vrouw bij de vorige reünie in 2014 aanwezig. Dat beviel hem zo goed dat hij graag opnieuw komt, dit keer alleen, om met al zijn oud school- en klasgenoten weer als vroeger te genieten van alle herinneringen aan die ‘goeie ouwe Stevin-tijd’.

Bert als gitarist.
Bert als gitarist.

Bert Winter
Een andere oud-leerling is Bert Winter, die Den Haag en omgeving altijd trouw is gebleven. Vanaf 1964 was Bert helemaal gek van muziek en is dat ook altijd gebleven. Hij zong en speelde gitaar bij de Scarlets, naast Golden Earring, Motions en Q65, een van de roemruchte Haagse topbands. De Scarlets traden veelal op de Haagse podia op, deden radio- en tv-optredens, maakten platen. “Het was natuurlijk wel fantastisch om je eerste eigen single te mogen draaien tijdens de Duitse les van Gobius du Sart.” Met de Scarlets werd ook getourd met Engelse bands als The Kinks, Hollies, Marmalade en Pretty Things. Na een periode van rust (ze stopten in 1985) spelen ze weer sinds vijf jaar samen.

Hiermee is wel duidelijk gemaakt waarom het met Bert’s schoolcarriëre iets minder vlotte: hij zat van 1963 tot 1967 op de Stevin, zakte twee keer voor zijn eindexamen om uiteindelijk zijn HBS-B diploma te halen aan de Tijmstra HBS. Na de studie Bouwkunde in Delft is hij na diverse andere banen tenslotte als stedenbouwkundige bij de gemeente Voorburg komen werken en is daar verantwoordelijk geweest voor een groot deel van de Voorburgse bebouwing.

Inmiddels is Bert alweer 45 jaar getrouwd met zijn Mary, heeft een een zoon en dochter en is de trotse opa van twee kleinkinderen. Sinds 2011 is Bert met pensioen en raad eens wat… Hij speelt in drie verschillende bands, naast de Scarlets met sixties-muziek, ook nog in een Indo-rockband en een grote partyband. Daarnaast organiseert hij vanuit een popstichting festivals en begeleidt jongerenbands en vindt daarnaast ook nog tijd om de komende reünie mee te organiseren en samen met zijn Scarlets op 25 maart te komen optreden. Wil je Bert spreken, horen spelen en zingen? Als reünist ben je van harte welkom.

De grote Stevin reünie, zaterdag 25 maart 2017 vanaf 14.30 uur, Roemer Visschercollege, Roemer Visscherstraat 106, Den Haag. Info: www.stevin1960-1970.nl.

Frank Bom
f.p.bom@kickmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann