Nieuwe initiatieven in de Haagse welzijnssector

De wereld om ons heen verandert. En ook welzijnsorganisaties veranderen mee. Wat werkt wel en wat werkt niet? Ouderenconsulent Margo van der Salm van Stichting MOOI (onderdeel van Xtra) zet voor De Oud-Hagenaar enkele nieuwe initiatieven in de welzijnssector op een rij.

Het is een eenvoudige constatering dat ouderen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Zo wonen op dit moment maar liefst zes van de zeven 80-plussers thuis. Natuurlijk zijn er omstandigheden waardoor thuis wonen echt niet meer kan. Maar de bevolking wordt wél steeds ouder en de komende jaren moeten gemeentes op zoek gaan naar gerichte antwoorden op de vraag hoe senioren zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig thuis kunnen wonen.

Project iZi Gezond Lang Thuis
Xtra neemt deel aan het project iZi Gezond Lang Thuis. Een samenwerkingsproject vanuit de gemeente Den Haag met woningcorporatie Haag Wonen, zorginstellingen en leveranciers waarbij de bewoners centraal staan. Het project richt zich op de bewoner om hem/haar te helpen prettig, veilig, gezond en zelfstandig in hun eigen huis te blijven wonen. In de zomer van 2016 zijn een kleine honderd bewoners aan de Steenhouwersgaarde (een complex van Haag Wonen) geïnterviewd voor een leefwereldonderzoek. Uit deze interviews is duidelijk geworden welke behoeften er (gaan) leven op het gebied van gezondheid, materiële situatie, sociale contacten en dagbesteding. Samen met leveranciers is vervolgens gekeken of die behoeften met technologie en hulpmiddelen vervult kunnen worden. Bijvoorbeeld met behulp van nieuwe alarmering, een valsensor, een participatie app en spraakgestuurde afstandsbediening. Heel ‘iteratief’, dat wil zeggen dat de aanpak en uitgangspunten continu bijgesteld kan worden op basis van informatie en ervaringen van de bewoners. Binnenkort start de testfase waarbij het voor de bewoners fijn is om de technologie in hun eigen vertrouwde omgeving uit te proberen. Daarnaast is er in een van de vijf seniorencomplexen een ‘ervaarwoning’ ingericht. In deze woning kunnen bewoners een rondleiding krijgen en de toegepaste technologie en hulpmiddelen bekijken en uit proberen. Met deze aanpak hopen we technologische oplossingen te vinden die aansluiten bij de behoeften van senioren, zodat de oplossingen ook daadwerkelijk worden gebruikt. Mijn rol bij dit project (samen met andere projectleden) is onder andere gericht op de ‘community building’: met bewoners in contact komen, bewoners onderling met elkaar en met het iZi project verbinden.

Geïnteresseerde mensen die graag een keer in de iZi-ervaarwoning willen komen kijken, kunnen contact opnemen met Loes Hulsebosch (06-54218143 en iziwoning@gmail.com).

iZi-woning aan Steenhouwersgaarde. Foto: Haag Wonen

Welzijn op Recept
“Vanuit Xtra zijn al wat langer bezig met ‘Welzijn op Recept’. Dat is een intensieve relatie tussen de huisartspraktijk en welzijn. Veel mensen komen bij de huisarts met problemen rondom het sociaal of psychische vlak. Vragen over een mogelijke daginvulling, hoe weer zin in het leven te krijgen. De huisarts heeft niet altijd een passend antwoord op hoe eenzaamheid of verveling tegen te gaan. Welzijnswerk weet daar juist heel goed een antwoord op. Zo werken er bij ons welzijnscoaches. Zij gaan samen met de cliënt in gesprek en op zoek naar wat ze nodig hebben of willen gaan doen, zodat zij zich beter kunnen gaan voelen. Zoals samen koken of eten met elkaar, vrijwilligerswerk of buurtinitiatieven waar mensen naar toe kunnen gaan.” Een doorverwijzing naar welzijnswerk vanuit de huisarts gaat gepaard met een handtekening van de patiënt voor akkoord dat de huisarts overlegt met de welzijnswerkers over het welbevinden van de patiënt. “Door die toestemming tot samenwerking, werken we veel nauwer samen met de huisarts. We fungeren echt als een brug tussen psychische en somatisch klachten. Wij koppelen terug aan de huisarts wat er gebeurt met de patiënt, en wij hebben op onze beurt in kaart welke patiënten welzijnswerk nodig hebben.”

Scootmobieluitleenpunt
“Sinds vorig jaar is een scootmobieluitleenpunt in Wijkcentrum Mariahoeve. Via het Servicepunt XL kunnen mensen voor een dag of een dagdeel een scootmobiel lenen. Indien nodig, is er ook een haal- en brengservice. Er bestaan plannen om dit initiatief in heel Den Haag uit te rollen.”

Huisbezoeken
Elke inwoner van Den Haag ontvangt elk kroonjaar – dus in het 75e jaar, 80e, 85e, etc. – levensjaar een brief met het aanbod voor een huisbezoek. Vanuit Xtra (St. MOOI, VÓÓR Welzijn en Zebra) verzorgen wij deze huisbezoeken al een aantal jaren. Doel van het huisbezoek is om senioren te informeren over diensten in de wijk en kennis te nemen van hoe het met hen gaat. De vernieuwing bij deze huisbezoeken vanaf dit jaar is om nog meer de focus op wensen en verlangens van senioren te leggen die kansen voor hun welbevinden en leefplezier kunnen bieden.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann