Marius Borstlap

In voorgaande edities van De Oud-Hagenaar is al het een en ander geschreven over de heer Borstlap. Ik wil hier graag nog mijn herinneringen aan toevoegen en daarvoor moet ik meer dan zeventig jaar teruggaan naar de periode september 1937 tot en met maart 1944.

Tijdens die periode was ik leerling op de lagere school, de Koningin Emmaschool in de Schalk Burgerstraat 383 in Den Haag.

In september 1943 kwam ik in de zevende klas terecht. Dat was een zgn. tussenklas voor leerlingen die niet doorstroomden naar mulo, HBS en dergelijke.

Ondanks mijn goede resultaten in alle zes klassen was besloten (door wie; ouders, schoolleiding?) dat ik naar de ambachtsschool zou gaan om een vak te leren. Ik had gekozen om meubelmaker te worden en zodoende werd ik ingeschreven op de Tweede Ambachtsschool aan de La Reyweg en Steynlaan in Den Haag. Er waren toen nog maart- en septemberscholen en deze ambachtsschool was een maartschool. Zodoende moest ik nog een halfjaar op de lagere school blijven in een uitgedunde zevende klas.

In deze zevende klas hadden wij als ‘meester’ Marius Borstlap. Het was een strenge christelijke school en de ‘meesters’ en ‘juffrouwen’ in de vorige klassen waren zeker niet geliefd bij de leerlingen. Bij meester Borstlap voelde je je wat vrijer en het was een verademing om bij hem in de klas te zitten.

‘Dona Nobis Pacem’
Mijns inziens is in die tijd meester Marius Borstlap met zingen begonnen. Zeker zullen wij het nooit weten maar in die klas werd heel veel gezonden. De zes leerjaren waren immers achter de rug en zo herinner ik mij nog als de dag van gisteren dat wij de canon ‘Dona Nobis Pacem’ veelvuldig hebben gerepeteerd en uit volle borst zongen. Hij had er plezier in en alle leerlingen ook!

Als ik nu op YouTube deze canon hoor dan denk ik met weemoed terug aan die tijd!

Mijn rapportenboekje van de lagere school heb ik nog in mijn bezit. Bijgaand stuur ik een afdruk van de cijferlijst van de zevende klas met daarop duidelijk de handtekening van Marius Borstlap.

Jan van der Hoeven
jjvdh@kabelfoon.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann