De bevrijdingsoptocht van 1955

Tien jaar nadat ons land bevrijd werd van de Duitse overheersing, besloot men om hier in onze stad op grootse wijze aandacht aan te besteden. Er werd van alles en nog wat bedacht en uiteindelijk werd er besloten een historische optocht te gaan organiseren. De organisatie hiervan kwam in handen van het Algemeen Haags Comité.

In 1950 besloten een drietal comités die min of meer naast elkaar werkten samen te gaan. Het ging om: het Haagsch Comité voor Volksfeesten, het Haags Vacantie Comité en het Haags Jubileum Comité 1948.

Tot 1981 heeft dit comité verreweg de meeste festiviteiten in onze stad georganiseerd, van de kermis tot het bloemencorso, van optredens in het Openluchttheater in het Zuiderpark tot de Houtrustconcerten met als doel: “De recreatie en vorming van de Hagenaar met de smalle beurs mogelijk te maken.” Het lag dan ook voor de hand dat het Algemeen Haags Comité de bevrijdingsoptocht zou gaan organiseren en aan Cruys Voorbergh werd gevraagd de artistieke leiding op zich te nemen.

Cruys Voorbergh (1898-1963)
Men koos voor hem – zijn echte naam was overigens Ernest Pieter Coenraad van Vijverberghe de Coningh – omdat hij naast acteur en regisseur een kenner van kostuums was. Hij had hier een grote verzameling van en deze collectie is vanaf 1951 ondergebracht in het Kostuummuseum Lange Vijverberg 14 en 15. In 1985 werd de verzameling overgenomen door het Gemeentemuseum.

De Historische Optocht
Een van de eerste problemen waar men tegenaan liep, was de vraag wat te doen wanneer het weer zou tegenwerken? Er werden kostuums gebruikt die meer dan 1000,- gulden waard waren. Men sloot een verzekering af waarin stond dat zelfs bij motregen de optocht niet door zou gaan en de verzekeringsmaatschappij de gemaakte kosten voor haar rekening zou nemen. Ook de deelnemers, de voertuigen, de paarden en zelfs de toeschouwers en aanpalende winkelpuien werden verzekerd. En dan te bedenken dat het Algemeen Haags Comité vrijwel nooit gebruik gemaakt heeft van subsidies. De inkomsten kwamen onder andere uit het verpachten van de kermisplaatsen. De optocht begon en eindigde bij de Dierentuin en dit vraagt om uitleg. Van 1863 tot 1943 bevond er zich op de hoek van de Bezuidenhoutseweg, waar nu het Provinciehuis staat, een heuse dierentuin. Door de aanleg van de Atlantikwall tijdens de oorlogsjaren, werd een deel van die dierentuin gesloopt en de dieren werden elders ondergebracht. Pas in 1968 werd de rest gesloopt in verband met de bouw van het Provinciehuis en het gebouw van Rijkswaterstaat, maar in de volksmond sprak men in 1955 nog steeds van de Dierentuin. Met deze optocht werd duidelijk gemaakt dat ons land enkele malen door een vreemde mogendheid bezet is geweest. Denk aan de intocht van Alva, de komst van de Fransen en de landing van Willem I op het strand van Scheveningen en ook de laatste oorlog, de Tweede Wereldoorlog werd niet vergeten. De lengte van de stoet bedroeg enkele kilometers en er namen meer dan 2.000 mensen aan deel. Uiteraard was de datum 5 mei en de start was om 14.00 uur. Gelukkig regende het niet, want anders was dit alles niet doorgegaan en dat zou een grote teleurstelling zijn geweest, zeker voor de deelnemers. Dagen van tevoren werd er geoefend en werden de kostuums gepast en zo nodig op maat gemaakt. Mocht een van u zich deze historische optocht nog herinneren, dan zou ik het op prijsstellen wanneer u op deze bijdrage reageert, of rechtstreeks naar mij of via een stukje in deze krant.

Twee dames uit de Franse tijd
Op de bijgevoegde foto staan enkele deelnemers van die optocht afgebeeld en wel twee dames uit de Franse tijd, de graven van Egmond en Hoorne en het knechtje van de turfschipper van Breda.

Carl Doeke Eisma
carleisma@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann