Open dag Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen

Op zaterdag 11 maart 2017 is er weer een open dag van de HGVS. Er is voor u een mooi programma samengesteld.

Zo zal de heer L. van der Plas vertellen over de Koopvaardij in oorlogstijd. Op land begon de oorlog op 10 mei 1940. Op zee was de oorlog toen al aan de gang en waren de eerste doden al te betreuren. Vele Nederlandse koopvaardijschepen konden niet meer terugkeren naar Nederlandse havens. Zij werden gevorderd door de geallieerden en voeren in konvooien tussen onder andere Halifax en Liverpool. Een reis die zeker niet zonder gevaren was. In het begin was de bescherming van deze konvooien minimaal. Menig schip viel ten prooi aan de gevreesde Duitse U-boten. Onzekerheid op zee en ook onzekerheid over het thuisfront. Sporadisch werd er post ontvangen. Mocht dat al gebeuren dan was er flink gecensureerd.

Het was bij veel zeelui niet bekend waar de familie was. Waren ze nog op Scheveningen of ergens anders veilig ondergebracht? De evacuatie was in volle gang. Dat maakte de communicatie met het thuisfront er niet gemakkelijker op. Het is een klein wonder dat men elkaar weer terugvond na de oorlog. Vaak heeft het samen zijn na de oorlog niet lang mogen duren. Er moest immers weer gevaren worden.

De heer J. van der Deijl zal vertellen over de visrokerij. De huidige procedure om een lekker gerookt of gestoomd visje te krijgen verschilt nogal met die van vroeger. We krijgen een inkijkje over hoe het vroeger ging. Het verschil tussen koud en heet roken. Het pekelen en weken. De ovens en het gevaar op brand. De gebruikte houtsoorten (mot). Het speten en de speetsters.

Als het weer mee zit is er een vers visje te koop.

Vervolgens zal de heer S. Boone ons alles vertellen over Scheveningen en fotografie. Van wanneer zijn de eerste zwart/wit foto’s van Scheveningen. Wanneer de eerste kleuren foto’s. Welke fotografen waren er zoal. U hebt waarschijnlijk ook nog wel van die oude familiefoto’s in huis. Foto’s van ‘karton’ met de naam van de fotograaf er onder of achterop. Soms was die achterkant een kunstwerkje op zich. Bekende fotografen waren Vermeulen van de Toussaintkade en Delboy uit de Gortstraat. Wie was die fotograaf die in april 1906 jonge meisjes fotografeerde op de boulevard?

Al met al een divers programma dat u in de gelegenheid stelt een leuke dag door te brengen.

11.00 uur De koopvaardij in oorlogstijd
13.00 uur De Visrokerij
14.30 uur Scheveningen en fotografie

Locatie: MUZEE-Scheveningen, Neptunusstraat 90-92, Scheveningen. Toegang gratis.

In de vitrines zult u een aantal documenten kunnen zien met betrekking tot de koopvaardij. Wie weet heeft u zelf nog documenten of voorwerpen in huis die betrekking hebben op de koopvaardij, zoals telegrammen, rode kruis brieven, boordgeld, ansichtkaarten, etc. Bovendien is nog nooit vastgelegd hoeveel Scheveningers er in de oorlog op de koopvaardij zaten.

De heer Boone zal de hele dag aanwezig zijn om uw oude foto’s te dateren. Neem ze dus mee!

Wij zien u graag op zaterdag 11 maart 2017!

Frans van Min
hgvs@ziggo.nl

 

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann