De Boomsluiterskade vóór het jaar 1956

De grachten van Den Haag hebben dan wel niet dezelfde lengte en uitstraling als die van Amsterdam of Leiden, voor mij hebben zij nog steeds iets magisch. Vóór 1956 heette de Boomsluiterskade nog Zuid-Oost Buitensingel en vormden met de andere kant van de gracht, de Zuid-Oost Binnensingel, een in mijn jeugd belangrijke plek.

De Zuid-Oost Binnensingel en de Zuid-Oost Buitensingel omrandde de gracht nog met idyllische laagbouw van eind negentiende en begin twintigste eeuw. In 1956 besloot de gemeenteraad de sterk op elkaar lijkende namen van grachten, vanwege verwarring met post en dergelijke, te vervangen. De Zuid-Oost Binnensingel werd Uilebomen en de Zuid-Oost Buitensingel werd Boomsluiterskade. Aan deze laatste naam heb ik nooit kunnen wennen. De Zuid-Oost Buitensingel was voor mij verweven met het pand waar mijn oom en tante woonde. Daar bewaar ik nog steeds zoveel dierbare herinneringen aan. Hij had daar een grote fabriek van banketbakkersartikelen. Het stond ook groot op de gevel: SAS Banketbakkerij.

Echte toonkamers
Zij maakten daar bijna alles wat de banketbakkerswinkel nodig had. Gevulde koeken, spritsen, kano’s en ook halffabricaten die in de winkel tot gebak werden gemaakt, zoals de moorkop. De fabriek lag gedeeltelijk achter het huis en het woonhuis lag aan de gracht. Het was niet zomaar een huis, het was een zeer bijzonder huis. De voordeuren – want het was een dubbele deur met mooie glas en lood panelen, bijna net zo groot als de deur zelf – gaven het huis al een bijzondere uitstraling. Dit zou als voordeur in deze tijd niet meer kunnen. Je hoefde maar een stevige trap tegen de deur te geven en je was binnen. Bij binnenkomst kwam je in een grote hal met een brede trap naar boven. Heel chic. Het huis had geen woongedeelten beneden. De bovenetages bestonden uit allemaal ruime kamers. Ik denk dat het huis wel acht à tien vertrekken had. Het leek ook niet op een klassiek woonhuis. Dat kwam omdat het oorspronkelijk een showroom was geweest van een meubelfabriek. Dus echte toonkamers!

Mijn vader, een broer van die oom, ging in het begin van de oorlogstijd veel naar hem toe. En dat deden we natuurlijk op de fets. Dat was in de tijd dat de fietsen nog niet allemaal waren ingepikt door de Duitsers. Wij woonden aan de rand van Den Haag in de Driebergenstraat en fietsten dan via de Vreeswijkstraat, Schaarsbergenstraat, Kempstraat, Hobbemastraat, over de grachtjes naar de Zuid-Oost Buitensingel. Mijn vader zingend op de fiets, terwijl de oorlogstijd daar beslist geen reden toe gaf en ik als kind achterop. Prachtig. Het was een optimistisch iemand. Het beeld wat mij als kind het sterkst bij is gebleven zit vol van romantiek. De grachtjes met hun zwakke lantaarnlicht hadden iets mystieks. En bij mijn oom aangekomen rook ik al de heerlijke geur van de fabriek. Als we daar dan waren gingen wij, mijn broer, mijn zus en ik weleens stiekem de fabriek in. En snoepte dan van de koeken die op die dag nog uit de oven waren gekomen. Soms nog warm! Wat ook zo’n grote indruk heeft gemaakt, is dat bij luchtalarm, hij ons meenam naar een schuilkelder die hij speciaal daarvoor had laten aanleggen. En dan maar wachten tot het alarm weer veilig aangaf.

’t Haegsch Hof
Na de oorlog in zeventiger jaren kwam de sloophamer en maakte alles met de grond gelijk. Er kwam een grote Staatdrukkerij (Sdu) op die grond en de oude romantiek was voorbij. Inmiddels is ook daarin verandering gekomen. Waar voorheen de Staatsdrukkerij stond, is een wooncomplex gekomen: ’t Haegsch Hof. Dit bestaat uit vier hofgebouwen met stadswoningen en een appartemententoren. Dit heeft in ieder geval een betere uitstraling dan de Staatsdrukkerij. Deze gebouwen langs de gracht zijn voor mij meer acceptabel en daardoor ook de naam Boomsluiterskade.

Maar de Zuid-Oost Buitensingel blijft verbonden aan de oude pandjes waar de grote banketbakkerij van mijn oom en tante stond.

Joop van Sas
vansasj@hetnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann