Stolperstein voor Jo Allers bij De Perponcherstraat 94

Op zaterdag 11 februari plaatst de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een struikelsteentje – ‘Stolperstein’ – voor Jo Allers bij De Perponcherstraat 94. Jo Allers woonde daar. Hij was in 1940 net gepensioneerd.

In het najaar van 1940 werd hij gearresteerd omdat hij een zender in zijn huis had voor de verbinding met Engeland over militaire geheime informatie. Mijn vader Jan van den Hout bediende die zender in opdracht van Lodo van Hamel. Jo Allers had bij de buitenlandse inlichtingendienst gewerkt. Hij wist dus heel goed welk risico hij liep en hij was bang, maar hij deed het toch omdat hij vond dat hij het moest doen.

Jo Allers zat een half jaar vast in de Scheveningse gevangenis, het zogenaamde ‘Oranjehotel’ en werd in april 1941 veroordeeld tot 10 jaar tuchthuis. Hij was toen 62 jaar. Na verblijf in het tuchthuis van Münster en in het concentratie-veenkamp Brual Rhede net over de grens met Groningen bezweek hij tenslotte in oktober 1943 in het tuchthuis van Hameln. Jo Allers was de vader van mijn moeder Emmy Allers; hij zou nooit mijn opa worden.

Jo Allers is door de Oorlogsgravenstichting in 1953 overgebracht van Hameln naar de Nederlandse erebegraafplaats op ‘An der Seelhorst’ in Hannover. Nu krijgt hij eindelijk ook een steentje in Nederland. De geplande tijd voor het plaatsen van het steentje is om 11.00 uur. Er worden die ochtend nog meer steentjes in Den Haag geplaatst. De meeste steentjes zijn voor Joodse Hagenaars. Jo Allers is de enige die dat weekend een steentje krijgt als ex-politiek gevangene.

Over het lied van de Moorsoldaten: het lied is al in 1933 gemaakt door Duitse gevangenen in een van de Duitse veenkampen. De tekst is van Wolfgang Langhoff, de muziek van Rudi Goguel. Jo Allers en mijn vader leerden het in Brual Rhede in 1941. ‘Moorsoldaten’ waren de gevangenen die met de spade over de schouder elke dag het veen in moesten om daar te werken. Ik zal alleen het laatste couplet zingen; ik hoop dat velen van u het met mij mee zullen zingen.

Carla van den Hout
Koningsplein 45
2518 JH Den Haag
070-3602318
06-20687454

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann