Den Haag op aardewerk

In De Oud-Hagenaar van 26 juli 2016 hebben we de lezers verteld, hoe fascinerend het verzamelen van Maastrichts Aardewerk kan zijn. En als Hagenees (W) vind ik het aardig dat de stad Den Haag goed vertegenwoordigd is in het Maastrichtse assortiment.

Er waren in de negentiende en twintigste eeuw twee grote aardewerkfabrieken in Maastricht, te weten Petrus Regout/De Sphinx (PR) en de Société Céramique (SC) en dat waren geduchte concurrenten van elkaar.

De SC kwam in 1927 met borden waarop stadsgezichten stonden en noemde deze serie ‘Mooi Nederland’. Deze serie werd een groot verkoopsucces en zou zich in enkele tientallen jaren uitbreiden tot een totaal van 46 stadsgezichten! Daarvan waren er vier uit Den Haag, namelijk het Vredespaleis, het Mauritshuis, de Gevangenpoort en de Ridderzaal.

Sommige afbeeldingen werden ook afgedrukt op tegeltjes van 9 bij 16 cm.

Visachtige figuurtjes
De uitgifte van de serie van 46 borden was een enorm succes, reden waarom concurrent PR in de oorlogsjaren aarzelend een begin maakte met een serie van twaalf stuks stadsgezichten. De rand op deze borden noemen wij ‘de visjesrand’. Het bestaat uit bladertakken waartussen zich een 35-tal visachtige figuurtjes bewegen.

In deze serie borden bevinden zich twee Haagse stadsgezichten, te weten het Binnenhof en het Vredespaleis.

Op het Binnenhof-bordje dat in ons bezit is, staat in minuscule letters ‘L. Sonneville’. Louis Sonneville (1887-1959) was graveur in dienst bij de Sphinx.

Stempeltje
Beide fabrieken hebben op de onderzijde van hun aardewerk een handtekening in de vorm van een stempeltje gezet.

Als je in het midden van het land woont (Montfoort), maar je wortels liggen in het Haagje, dan vormen deze borden en tegels aan de muur een heerlijk aandenken!

Willem en Anke Meershoek
w.meershoek@hetnet.nl
0348-472857

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann