Jeanne d’Arc

Jeanne d’Arc is Frankrijks nationale heilige. Friedrich Schiller vertelt in zijn stuk hoe deze jonge vrouw uitgroeit tot een heldin voor volk en vaderland. Theu Boermans regisseert deze grootse klassieker met het ensemble van het Nationale Toneel* en Sallie Harmsen in de titelrol.

Al bijna 100 jaar woedt er oorlog tussen Frankrijk en Engeland. De Franse koning staat op het punt het op te geven. Dan verschijnt er een stralend meisje uit de provincie: Jeanne d’Arc. Zij beweert van God de opdracht te hebben gekregen de Engelsen te verdrijven. Tot ieders verbazing bevrijdt ze met de restanten van het Franse leger de stad Orléans. Zo wordt Jeanne het symbool van de hoop. Niets lijkt haar te kunnen stoppen. Tot ze op het slagveld plotseling tegenover de jonge Engelse luitenant Lionel staat.

Friedrich Schiller was een Duitse toneelschrijver, filosoof en dichter. Hij schreef dit stuk met als titel Die Jungfrau von Orléans. Hij noemde het zijn ‘romantische tragedie’. In dit meesterwerk vol politieke en filosofische verwijzingen laat hij ons zien hoe de feilbare, veranderlijke mens ten onder gaat aan zijn eigen absolute opvattingen. Het stuk van Schiller werd voor het eerst opgevoerd in september 1801 in Leipzig.

In de regie van Theu Boermans is Jeanne een jonge vrouw die gelooft in haar goddelijke opdracht. Als een blind werktuig geeft ze zich aan haar missie over. Ze voert een harde strijd op het slagveld. Op het moment dat ze ziend wordt, verliest ze haar bovenmenselijke kracht. Dan moet ze vechten met zichzelf, en met de liefde. “De vraag die mij motiveerde dit klassieke stuk in deze tijd te ensceneren is ‘wat drijft jongeren toen en nu tot extremistische gedachten en daden? Hoe komt een jong meisje erbij mannen af te zweren en in opdracht van God de wereld te redden?” Theu Boermans over Jeanne d’Arc.

di 7 t/m za 25 februari
Koninklijke Schouwburg
www.ks.nl / 0900-3456789 (10cpm)

*Het Nationale Toneel, NTjong, De Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui, zijn vanaf nu Het Nationale Theater.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann