Topscorer van de eerste klasse

In deze tweede editie van De Oud-Hagenaar van het nieuwe jaar gaan we verder met deze rubriek. Ik neem u mee terug naar de periode 1955-1963.

Het is een mooie zonnige zomerdag in augustus, als ik bij de bibliotheek Escamp op de Leyweg naar binnen loop om te zien of mijn foto-expositie over ADO van de jaren zestig, die ondertussen al weer een week of zeven voor het publiek te zien is, er nog steeds spik en span bij staat. En als dat het geval is, loop ik direct door naar de tafel waarop het gastenboek ligt. Een plek waar de bezoekers van de expositie hun persoonlijke boodschap en mededelingen kunnen neerschrijven en achter laten.

Het is dan ook steeds weer leuk om te lezen wie en vooral wat je aantreft in dit gastenboek. En dan met name van de oud-ADO-spelers zelf.

Bij het doorbladeren en lezen van alles wat er geschreven is aan boodschappen en lovende commentaren in dit boek is er één bladzijde die mij dan ook direct opvalt. Op deze bladzijde zijn twee foto’s geplakt, één selectiefoto en één portret foto. De portret foto is van de rechtsbuiten, centrumspits en latere rechtsback uit de jaren vijftig en zestig van ADO’er Jan Verhoek.

Jan Verhoek.

Het was dan ook de vrouw van Jan Verhoek geweest die deze foto’s in het boek had geplakt en mij uitnodigde om contact met haar op te nemen als ik nog wat meer wilde weten over haar veel te vroeg overleden man. En dat is dan ook exact wat ik de volgende dag gedaan heb, omdat mevrouw Verhoek die zelfde week nog een keer met enkele familieleden naar de expositie wilde gaan kijken, was dat dan ook de ideale gelegenheid om iets af te spreken om elkaar te ontmoeten.

Nadat wij kennis met elkaar hadden gemaakt, hebben wij samen nog een tour langs foto’s gemaakt om te zien wie van de spelers zij nog kende. En dat waren er best nog veel.

Tijdens het gebruikelijke bakkie koffie en het uitwisselen van de contactgegevens hebben wij dan ook de afspraak gemaakt, dat – zodra ik mijn lijst met artikelen voor 2016 had afgerond – het eerstvolgende artikel dat ik zou maken, er één over Jan zou zijn.

Toen ik een jaar geleden mijn eerste artikel voor deze column ging schrijven, had ik niet het minste vermoeden wat dit allemaal teweeg zou brengen. Waar ik bij aanvang van dit avontuur nog het vermoeden had dat ik misschien met pijn en moeite voor twee jaar materiaal zou hebben, blijkt precies het tegenovergestelde een feit te zijn. Rood-groen blijkt iedere keer opnieuw de verbindende schakel te zijn om mensen weer met elkaar in contact te brengen, ook als er zoveel jaren tussen zit.

VDS
De op 26 maart 1935 te Den Haag geboren Jan Verhoek begon zijn voetballoopbaan bij de Haagsche voetbalvereniging VDS. Waar Jan Verhoek zich in 1946 als elfjarig lid inschrijft. En in de jeugdelftallen van VDS voor het eerst tegen de bal aan trapte.

Al snel blijkt dat Jan als voetballer in vergelijking met zijn ploeggenoten over bovengemiddelde voetbalkwaliteiten beschikt. Het is 1952 als Jan Verhoek een verzoek om overschrijving bij de KNVB indient voor de overgang naar ADO, waarvoor hij tot 1963 zal blijven voetballen.

Het is in september 1954 dat de midvoor van ADO, Carol Schuurman, geblesseerd raakt en Jan Verhoek deze positie in de spits moet gaan invullen. Een klus die hij dan ook voortreffelijk weet te klaren, zo goed zelfs, dat Jan in drie wedstrijden zeven doelpunten weet te scoren en daarmee topscorer wordt van de toenmalige eerste klasse.

In totaal speelde Jan Verhoek tussen 1952 en 1963 215 wedstrijden in het eerste elftal van ADO.

In 163 competitiewedstrijden wist hij 32 keer te scoren, in 15 bekerwedstrijden wist hij drie maal het doel te vinden en hij speelde 37 oefenwedstrijden waarin hij zes keer raak schoot. In totaal was Jan Verhoek 41 keer succesvol voor ADO bij het produceren van doelpunten in deze 215 wedstrijden.

Overzicht voetballoopbaan
1946-1952 VDS
1952-1963 ADO
1963-1964 Holland Sport
1965-1966 DHC

In 1966 is Jan Verhoek met zijn voetbalactiviteiten gestopt. Jan Verhoek overleed op 20 augustus 1989 op de leeftijd van 54 jaar.

Jan Klijn

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann