Pure liefde voor ADO en FC Den Haag

Frans Leermakers wordt terecht ‘de wandelende ADO-clopedie’ genoemd. De Hagenaar is al meer dan een halve eeuw verknocht aan Alles Door Oefening en weet letterlijk en figuurlijk álles van ‘zijn’ roodgroene en groengele voetbalclub. Wanneer er een ADO-quiz wordt georganiseerd, is het alleen nog maar de vraag wie er tweede wordt. De eerste prijs gaat gegarandeerd naar Frans Leermakers.

Frans, die als schrijvend journalist naam maakte voor Haagsche Courant, Binnenhof, Vaderland en vele andere media, maar ook de ADO Post, is nog altijd een zeer bedrijvig man. Op het Haagse stadhuis is hij nog vrijwel dagelijks werkzaam als gemeenteambtenaar. Vorig jaar verscheen van hem deel één in de boekenserie Wie eens ons shirt mocht dragen, waarin hij legendarische iconen van ADO en FC Den Haag portretteert. En nu is er het tweede deel in deze onuitputtelijke serie, vernoemd naar een strofe uit het officiële, in de jaren vijftig geschreven clublied van ADO.

Romeo Zondervan op 16 mei 1976 verkozen tot Beste Speler van ADO’s Internationaal Jeugdtoernooi.

Van Ronald Plasterk tot Michel Adam
In het eerste deel beschrijft Frans Leermakers onder andere Aad Mansveld, Aad Kila, Thor Fuglset, Wim Tap, Tscheu-la Ling, Ton Thie, Ronald Plasterk, Martin van Vianen, Martin Jol, Joop Korevaar, Nico de Doelder, John Dusbaba, Ernst Happel, Boudewijn de Geer, Heini Otto, Theo Timmermans, Karel Jansen, Carol Schuurman, Vaclav Jezek, Mick Clavan, Eddy Hartmann, Dé Stoop, Cor Lems, Lex Schoenmaker, Hans Galjé, Arie Bakker, Dick Advocaat, Jan Villerius en Aad de Mos.

Henk van Leeuwen (22 februari 1976, FC Den Haag-Roda JC 2-0) achtervolgd door Roda’s aanvoerder Dick Advocaat.

In het recent verschenen tweede deel passeren opnieuw grote namen revue, zoals André Wetzel, Dennis van der Heijden, Ed Beeftink, Nico van der Hoek, Fred Goemans, Romeo Zondervan, Rick Hoogendorp, Woody Louwerens, Kees Weimar, Simon van Vliet, Leen de Graaf, Harald Berg, Alfons Groenendijk, Wim Doorschodt sr. en jr., Henk van Leeuwen, Oeki Hoekema, Ekrem Kahya, Dennis Iliohan, Aleksandar Radosavljevic, Vujadin Boskov, Kees Bregman, Hennie Ardesch, Roger Albertsen, Arie van der Zwan, Leo Luscuere, Leen Dekkers, Michel Adam, ‘De worstverkoper van de Lange Zij’ en vele anderen.

Van Dennis van der Heijden tot Harald Berg
Frans Leermakers schrijft nooit zomaar iets en algemeenheden zijn hem vreemd. Hij is in zijn verhalen zeer persoonlijk, want hij maakte al die legendarische mensen tenslotte zelf van nabij mee en heeft bovendien een ijzeren geheugen. Het gaat in de boeken van Leermakers niet alleen maar over ADO’ers van lang geleden. Ook tegenwoordige ADO Den Haag-namen komen bij hem voorbij. Zo vertelt hij in Wie eens… deel 2 uitvoerig over clubarts Ed Beeftink, maar ook dat Dennis van der Heijden het aan zijn moeder te danken heeft dat hij bij ADO Den Haag speelt. En wat te denken van Ekrem Kahya, die het van miniwelp tot het eerste elftal schopte en vervolgens ook nog assistent-trainer werd van ADO Den Haag. Ook de loopbaan van Rick Hoogendorp, die nog in Spanje en Duitsland voetbalde, wordt uitvoerig belicht. Henk van Leeuwen ontbreekt evenmin. Hij was tenslotte de man die, in 1975 in de finale tegen FC Twente, met zijn treffer FC Den Haag aan de KNVB-beker hielp. En wie wist dat Woody Louwerens, behalve een uitstekende doelman en financieel deskundige, ook een prima ijshockeyer was? Prachtig zijn ook de verhalen van Romeo Zondervan, Simon van Vliet en Kees Bregman. Maar ook van Harald Berg, volgens Frans Leermakers ‘ADO’s eerste buitenlandse aankoop en nog steeds ook de beste’. Zeer verrassend is ook het portret dat hij schetst van ‘De worstverkoper van de Lange Zij’, die met zijn kreet “Warrumme wogs!” en bijbehorende lekkernij met mosterd menige thuiswedstrijd van ADO in het Zuiderpark opfleurde…
En zo is ook dit tweede deel van Wie eens ons shirt mocht dragen een heerlijke, openlijke liefdesverklaring aan een nog altijd bijzondere voetbalclub. En dat het de club dezer dagen niet voor de wind gaat, ach, dat maakt het plezier van het lezen van die heerlijke verhalen er niet minder om. Anders gezegd: voor wie de club een warm hart toedroeg en/of nog steeds draagt, is ook dit boek een absolute aanrader.

Specificaties
ISBN 9789492273185

Circa 160 pagina’s. Rijkelijk voorzien van unieke historische foto’s

Verkoopprijs 15 euro
Verschijnt januari 2017

Meer weten? Mail naar info@nederlandsesportboekenclub.nl of bel naar 06-43584984.

Alle foto’s uit archief Frans Leermakers

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann