‘In deze wijk woonden de rijke meisjes die je niet kon krijgen’

Hans Nijenhuis werkte jaren voor het NRC Handelsblad en NRC Next, maar maakte dit jaar de overstap naar het Algemeen Dagblad. De hoofdredacteur pendelt nu iedere dag op en neer naar Rotterdam, maar Den Haag zal altijd ‘zijn’ stad blijven. Zijn favoriete plek is de atletiekbaan aan de Laan van Poot.

De atletiekbaan aan de Laan van Poot probeerde AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis een aantal jaar geleden juist nog te mijden. “Want een atletiekvereniging is voor die mensen met die belachelijke hemdjes, die ontzettend hard lopen of voor die wandelverenigingtypes.” Tot eind november 2014. Hij sluit een weddenschap met iemand om de marathon van Berlijn te lopen. De weddenschap draait om wie het snelste is. “Dus ik dacht: ‘Hoe word ik nu sneller?’ En bij zo’n atletiekvereniging maken ze je sneller, was mij verteld door een vriend die lid was. Dus toen ben ik met hem meegegaan naar Haag Atletiek”, vertelt Hans.

“Ik kwam hier ’s avonds en ging voor het eerst die poort binnen. Dan denk je echt: ‘How low can you go?’ En toen zag ik honderden – echt honderden – mensen staan. Dat had ik dus echt niet verwacht. En allemaal in sportkleding. Allemaal sporters. En toch had je het gevoel: ‘Shit, hier klopt iets niet’. Want bij sporters denk je dus aan Naomi van As of Sven Kramer, terwijl dit hun ouders hadden kunnen zijn. Zelfs hun opa en oma! Het waren heel veel mensen van rond de veertig of vijftig. En toen besefte ik dat ik dat zelf ook was… Ik heb mij bij een groepje gemeld en we zijn gaan trainen. En de rest is history, want ik heb de marathon van Berlijn heel goed gelopen – voor mijn doen dan – dankzij alles wat ik hier heb geleerd.”

Hans komt drie keer in de week op het terrein van de atletiekvereniging. “Een keer lopen we op de baan en twee keer starten we hier voor een loop door de wijk. De hardlopers zijn voor het grootste gedeelte mannen. We lopen dan naast elkaar en dat is een uiting van vriendschap. Als je vijftig bent, dan is dat zo. Dat je elkaar helpt door de moeilijke punten heen te gaan.”

Op deze plek in de Vogelwijk komt voor Hans nog veel meer samen. “De Nutsschool waar mijn moeder lesgaf en waar ik nog Zwarte Piet heb gespeeld begin jaren tachtig, Aus Greidanus was toen Sinterklaas. Ik wist toen nog niet wie hij was, maar daarna natuurlijk wel. Deze plek ligt in de Vogelwijk, waar in die tijd de rijke meisjes woonden die je niet kon krijgen. Aan de andere kant zijn de duinen waar je zoende met de meisjes die je wel kon krijgen. En nu woon ik zelf in deze Vogelwijk en heb ik zelf twee dochters van negentien en zeventien. Nu komen er jongens bij mij aan huis, die op dezelfde manier kijken als ik toen ik voor het eerst bij die mensen in de Vogelwijk thuis kwam. Je moet je voorstellen: ik ben een jongen uit Alkmaar en Hoorn en hield van voetbal. En dan kwam ik voor het eerst thuis bij een meisje. De vader was tandarts en die moeder vroeg dan: ‘Hockey en zeil jij ook?’ Ik dacht dat ze die vraag stelde om mij te intimideren, maar inmiddels weet ik dat het hier een doodnormale vraag is, haha! Dus als er nu jongens bij mij thuiskomen, zorg ik dat ik die vraag absoluut niet stel en ze zoveel mogelijk op hun gemak probeer te stellen.

Het is eigenlijk ‘the story of your life’. Eerst denk je: ‘Hier hoor ik eigenlijk niet en uiteindelijk woon je er zelf ineens’.”


Dit artikel is onlangs gepubliceerd op de site mijndenhaag.com. De site is op zondag 23 oktober gelanceerd. Het is een blog waarop lezers kennis kunnen maken met inspirerende Hagenaars en Hagenezen, en hun favoriete plek in de stad Den Haag. Bekende geïnterviewden zijn ADO Den Haag-speler Tom Beugelsdijk, tv-presentatrice en actrice Paula Udondek, cabaretier Sjaak Bral, kleinkunstenaar Karel de Rooij, AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis en nog vele anderen. Op deze manier leren lezers de inwoners van Den Haag kennen, maar ook nieuwe plekken. Alle geïnterviewden zijn ook op ‘hun plek’ op de foto gezet.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann