‘Je bent nooit te oud om te voetballen’

In de laatste editie van dit jaar van deze rubriek, wil ik dit laatste artikel van 2016 wijden aan Theo van Leeuwen. Hij behoort, net als Jacques Smit, ook tot de ADO Eredivisie Old Stars.

Het is augustus 2016 als de ADO Old Stars op een druilerige donderdagmiddag op een Johan Cruijff Court op de playground van het Ketelveld in Laakkwartier aan het voorbereiden zijn om een demonstratie ‘walking football’ te geven. Dit onder toeziend oog van de commissie voor Europese sportaangelegenheden en vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag. Als mij tijdens het omkleden door één van de andere Old Stars gevraagd wordt om een artikel aan Theo van Leeuwen te wijden, vraag ik verbaasd naar de reden van dit verzoek. “Theo was toch geen ADO-speler uit de jaren zestig?” Maar na enige uitleg voor dit verzoek kon ik mij zelf geheel hierin vinden om een artikel over onze mede ADO Old Star en voetbalmaatje te schrijven.

Theo van Leeuwen.

Op het moment dat deze editie van De Oud-Hagenaar in de hiervoor bestemde mandjes liggen bij de vaste distributiepunten van deze krant, viert Theo zijn 79e verjaardag. Ondanks zijn respectabele leeftijd is Theo nog elke training of evenement waar de Old Stars actief zijn, van de partij. En of dat nu een loodzware demonstratie ‘beachvoetbal’ is of een demonstratie ‘walking football’ bij het openen van een nieuwe sportwinkel, het maakt Theo letterlijk en figuurlijk geen bal uit. Het is nu juist die bal waar het om gaat in het leven van Theo, want voetballen is zijn lust en zijn leven. Als je dan ook aan Theo vraagt: “Zou je op jouw leeftijd er niet eens aan gaan denken om te stoppen met voetballen?” Dan krijg je steevast als antwoord: “Je bent nooit te oud om te voetballen, maar je wordt het wel heel snel als je ermee stopt.”

De op 29 december 1937 te Den Haag geboren Theo van Leeuwen begon zijn voetbalcarrière in het jaar 1946, waar hij zich als negenjarig lid aanmeldde bij de Haagse voetbalvereniging Quick Steps. Quick Steps, die de knusse sportvelden aan de Nijkerklaan bewoonde, omzoomd door woonhuizen en een school, maar zónder kantine en mét kleedkamers zónder douches. Theo heeft in de jeugd de beide ADO-spelers Piet Eversteijn en Wim Timmermans als trainers gehad. In 1956 ging Theo vanuit de junioren direct over naar het eerste elftal van Quick Steps, waar hij onder leiding van zijn toenmalige trainer Piet Eversteijn zijn beste voetbalresultaten tot dan toe zou behalen. Want de allerbeste resultaten zou Theo in de jaren 2014 en 2015 behalen met de ADO Eredivisie Old Stars, waarmee hij tweemaal landskampioen ‘walking football’ zou worden. Ik hoop dan ook dat Theo nog vele jaren bij de ADO Old Stars als speler of op enige andere wijze in goede gezondheid betrokken zal zijn en blijven.

Daarom wens ik jou namens alle Old Stars, trainers en begeleiders een fantastische verjaardag en voor jou en alle lezers een gezond en voorspoedig 2017.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann