‘Prachtig overzicht over je eigen habitat’

Sjaak Bral (1963) is een van de grote culturele iconen van de stad Den Haag. Hij is actief als schrijver, columnist, presentator en componist. Als cabaretier neemt Bral traditioneel in december het jaar door in zijn Oudejaarsshow. Zijn favoriete plek in Den Haag is op grote hoogte: restaurant The Penthouse.

“Je gaat pas nadenken over wat er zo bijzonder aan Den Haag is als je er niet meer bent; we nemen veel te snel voor lief dat we op zo’n bijzondere en unieke plek wonen. Den Haag is de mooiste stad van Nederland, en van Europa. Van de wereld niet – dan komen we terecht in een top vijf met een paar plaatsen in Australië en Nieuw-Zeeland, wat mij betreft.

De zee is het unique selling point. Als je weg bent geweest naar een andere plek en je stapt uit je auto, dan ruik je meteen die zeelucht, waar in Den Haag je ook bent. Het gevoel van vrijheid, van stabiliteit, van thuis zijn en eigenlijk nooit meer weg willen. Ik hou van elke plek in de stad: van Scheveningen, van Benoordenhout, zelfs Escamp heeft in al zijn wanhopigheid een zekere schoonheid. Alleen Segbroek niet, daar ligt voor mij wel de grens. Je kan te ver gaan in de liefde voor je stad.

132 meter hoog
De mooiste plek van Den Haag vind ik het Strijkijzer, de torenflat van 132 meter hoog aan het Rijswijkseplein. Het ontwerp is geïnspireerd op het wereldberoemde Flatiron Building in New York. Een groot deel van de 41 etages bestaat uit appartementen; bovenin zit restaurant The Penthouse. Ik kom daar graag en vaak, en ik bevind me in goed gezelschap: burgemeester Van Aartsen neemt internationale gasten vaak mee naar boven, zodat hij trots het uitzicht over zijn hele stad kan laten zien.

Het eten hier is fantastisch, maar ik kan ook enorm genieten van het uitzicht. Je kan de Euromast in Rotterdam zien, maar je hebt vooral een prachtig overzicht van je eigen habitat. Iedereen roept wel dat de verre uithoeken van de wereld steeds toegankelijker worden en dat we steeds verder reizen en verhuizen. Maar uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen uiteindelijk toch overlijdt op een plek die maximaal 2 kilometer van zijn of haar geboorteplek ligt. Lekker overzichtelijk: waarom zou je dan al die moeite doen om te kijken of het gras elders groener is?

De grootste lul van Den Haag
Ik geloof in het kleine waarderen. Ik hou van reizen en ik heb heel veel gezien in mijn leven. Maar uiteindelijk kom je toch tot de conclusie dat we het hier met z’n allen best goed hebben. Toen ik in de jaren negentig een beetje doorbrak, riepen veel mensen dat ik moest verhuizen naar Amsterdam of Hilversum – dan zou ik verder kunnen komen. Misschien is dat wel waar. Maar eigenlijk interesseert dat mij helemaal geen moer. Ik wil lekker mijn ding doen – een beetje ondernemen en een beetje optreden. Ik speel 120 shows per jaar door het hele land; wat zou ik nog meer willen? Bekendheid is nooit een doel geweest, meer een soort bijwerking. Ik ben liever de grootste lul van Den Haag dan de zoveelste lul van Amsterdam.

Twintig jaar geleden werd Sylvia Toth de zakenvrouw van het jaar, en ik mocht die bijeenkomst presenteren. Alle hotshots en hotemetoten waren er, en naderhand kwam Joop van den Ende naar mij toe. ‘Je doet het heel leuk’, zei hij, ‘maar dat accent moet je echt afleren.’ Hij noemde als voorbeeld Jeroen Smits, ook een ras-Hagenees die toen net Moppentoppers had gewonnen. ‘Die heb ik naar een logopedie gestuurd, en die gaat héél erg groot worden, let maar op.’ Van Jeroen hebben we daarna nóóit meer wat gehoord! Je moet gewoon vooral jezelf blijven, dan kom je ver genoeg. Er zijn al genoeg namakers in de wereld.”


Dit artikel is onlangs gepubliceerd op de site mijndenhaag.com. De site is op zondag 23 oktober gelanceerd. Het is een blog waarop lezers kennis kunnen maken met inspirerende Hagenaars en Hagenezen, en hun favoriete plek in de stad Den Haag. Bekende geïnterviewden zijn ADO Den Haag-speler Tom Beugelsdijk, tv-presentatrice en actrice Paula Udondek, cabaretier Sjaak Bral, kleinkunstenaar Karel de Rooij, AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis en nog vele anderen. Op deze manier leren lezers de inwoners van Den Haag kennen, maar ook nieuwe plekken. Alle geïnterviewden zijn ook op ‘hun plek’ op de foto gezet.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann