Blonde Mie (33) verdiende de kost met hoererij

Het lonken naar kerels zat blonde Mie kennelijk in het bloed. Ofschoon ze herhaaldelijk was opgepakt door de schout en zijn dienaren, begon ze telkens opnieuw met haar liederlijke leven. Geen tuchtschool hielp eraan. Mogelijk werd ze hier in de omgang met medegestraften alleen maar versterkt in haar manier van kost verdienen. In 1796 werd ze wederom opgepakt.

In de gevangenis onder het raadhuis aan de Groenmarkt zat de 33-jarige Maria Herps, alias Blonde Mie, al enkele dagen vast om haar zonden te overdenken. Hoe had het weer zover kunnen komen, moet ze zich hebben afgevraagd. Voor haar was de hele hoererij een kwestie van brood op de plank. Ze moest overleven en daarvoor had ze geld nodig.

Nee, echt spijt had ze niet van haar daden. Ze was een kind van haar tijd wiens wiegje op de verkeerde plaats had gestaan.

Appetijtelijk
Vijf weken geleden was ze weer in Den Haag terecht gekomen na enige tijd hier afwezig te zijn geweest. Ze liep ’s avonds op de baan te pezen en verdiende hiermee een magere snee brood. Haar trouwe klanten herkenden haar gelijk en waren blij dat ze terug was. De blonde vrouw zag er appetijtelijk uit ofschoon haar kleding wat slobberig was. In haar manieren was ze een tikje ordinair en haar mond kon brutale woorden spugen.

Lorrestraat
Op een zaterdagavond liep ze door de Lorrestraat, die nu Assendelftstraat heet, om een rok naar de Lommerd te brengen. Op haar tocht werd ze aangesproken door een – naar later bleek getrouwde – man, die wel interesse in haar had.

Hij vroeg haar die avond om acht uur af te spreken op de Burgwalsbrug. Helaas kon ze die avond niet, maar ze bekende later tegenover de rechter meerdere malen met die persoon vleselijk te hebben geconverseerd. Het was een bekende klant van haar en hij beloofde haar presentjes. Zo ontving ze een zwarte gestikte rok van hem en enkele keren later kocht hij een katoenen jackje, die hij haar cadeau wilde doen.

Maar daar kwam wat tussen. Namelijk zijn vrouw! Zij haalde het namelijk bij de naaister vandaan en toen waren de rapen gaar. Zijn vrouw maakte er een zaak van en die kwam voor de rechter. Weldra was het zover en moest Maria voorkomen. Het beloofde niet veel goeds te worden. In 1791 was ze ook al opgepakt wegens hoererij.

De vrouw was altijd de klos. Vooral wanneer het om een getrouwde man ging, die dan in ontrouw met haar had verkeerd. Alsof zij het kon helpen dat die man zo nodig moest! Dat rokje en jakje dat deed de zaak ook geen goed. Het krijgen van presentjes maakten een beschuldiging van hoererij wel makkelijk bewijsbaar. Het vonnis loog er niet om. De rechter was een ware moraalridder en meende dat een dergelijk onbetaamlijk gedrag niet getoloreerd kon worden. Als correctie op dit foute gedrag en ter afschrikking voor anderen werd Blonde Mie veroordeeld tot veertien dagen op water en brood in de gevangenis aan de Groenmarkt. Daarnaast werd zij voor tien jaar verbannen uit Den Haag. Dat laatste was het ergste. Waar moest ze naar toe? Zo zou ze nooit rust kennen in haar povere leven!

Frans van der Helm
helmhuis@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann