O, O, Den Haag…

Schilderswijk en Transvaal: schietende agenten op de Hoefkade. Religieus fundamentalisme en demonstraties op het het Hobbemaplein. Kapitale herinrichting van de Haagse Mart gedeeltelijk mislukt, huurprijzen te hoog, conflicten met de kooplieden, vriendjespolitiek bij de toewijzing van de nieuwe plekken.

Sloop, renovatie en nieuwbouw, moskeeën verrijzen. Hagenezen trekken de wijk uit. De buurt is multicultureel geworden, met bijbehorende sociale problematiek. Was het dan ‘vroeger zoveel beter’?

den-haag141

Everly Brothers-fanclub
Ik zou het niet durven zeggen, maar van de onrust zoals die er nu heerst, heb ik toen niet veel gemerkt. Ja, met oud en nieuw relletjes en politiecharges op de Hoefkade. En natuurlijk waren er weleens ruzies tussen buren. Bijvoorbeeld tussen mijn ouders en onze Italiaanse onderburen met hun ‘rare’ kookluchtjes, (mmm… knoflook en uien, pastasaus), of met de overbuurman die steevast elke vrijdagavond dronken brallend de straat in kwam, of met de buurjongen die voorzitter was van de Everly Brothers-fanclub en dus wel eens een plaatje wat hard draaide.

Maar daar bleef het wel zo’n beetje bij en als het er op aan kwam waren we er voor elkaar. Bijvoorbeeld als onze benedenburen, de Italiaanse familie Zuliani met hun prachtige racefietsen aan de start verscheen voor de ‘Tour de Wolmaran’.

den-haag013

Firma Post
En de Haagse Mart, met zijn standwerkers, orgelman, zijn echte rommelmarkt en zijn kramen van de firma Post, houten tafels met zeildoek erboven, die ’s avonds werden afgebroken en ’s morgens in alle vroegte weer opgebouwd. Dat was ten miste nog eens een markt. Wie kwam er niet graag struinen.

De oude meubeltjes die ik daar op de kop tikte sieren nog steeds ons huis. Ze zijn inmiddels antiek!

den-haag264

Om nog maar te zwijgen van Cafe ‘Willy’, alias ‘Het Marktcafe’, waar ik na het boodschappen doen vaak een biertje ging drinken en soms wel eens te lang bleef plakken en dan beschonken thuis kwam met de boodschappen en een verlepte bos bloemen. Een harinkje happen bij Buys, of snacken bij Otten, die pas nog op jammerlijke wijze met zijn cafetaria plaats moest maken voor de herinrichting van onze goeie ouwe Haagse Mart.

Maar genoeg gemijmerd.

Bob Dylan zong het al: ‘For the times they are a changin’.

den-haag239

Alles gaat voorbij, niets is blijvend. Zelfs niet de foto’s die ik in de jaren zeventig maakte…

Maar voorlopig heb ik ze nog allemaal. Laat ze hierbij voor zich spreken.

Chris Dulfer
dulfleur@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann