De 17-jarige debutant

Deze keer ben ik te gast aan de keukentafel van Jacques Smit en zijn echtgenote. Als extra ondersteuning van ons beider geheugen heeft Jacques zijn plakboeken vol met krantenknipsels, spelerscontracten, brieven, correspondentie, programmaboekjes en foto’s over zijn voetballoopbaan voor dit interview voor ons op de tafel uitgestald.

Tijdens de traditionele koffie met gebak bladert Jacques als een volleerde reisleider door de stapel met bezienswaardige plakboeken en trofeeën heen. En loodst hij ons al bladerend door zijn gehele voetbalcarrière heen. Maar omdat het niet de eerste keer is dat Jacques en ik samen aan de tafel zitten en waar wij regelmatig na de voetbaltrainingen van de ADO Old Stars herinneringen aan het ADO uit de jaren zestig en zeventig ophalen, is het voor mij niet zo heel erg moeilijk om de wedstrijden waarin Jacques meespeelde weer voor de geest te halen om dit artikel te schrijven. Wedstrijden uit een ver en vervlogen verleden met de bijbehorende herinneringen aan wedstrijden met vele hoogte-, maar ook dieptepunten. Naast alle plakboeken komen ook de drie medailles van de KNVB Bekerfinales uit de jaren 1964, 1966 en 1968 uit de cassettes op tafel, een aantal waarmee Jacques Smit – na voormalig teamgenoot Henri Aardse – een stevige tweede plaats inneemt, als het om het aantal vergaarde KNVB finalemedailles gaat.

1963

Jacques Smit debuteerde als 17-jarige speler in het rampjaar 1959 in het eerste elftal van ADO tijdens de uitwedstrijd tegen VVV in Venlo. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Jacques al op een dergelijke jonge leeftijd in het eerste elftal van ADO zou debuteren. Maar bij ADO raakte de ene na de andere linkerverdediger geblesseerd. Als eerste in een rij van blessures raakte linksback Adri van der Lugt in de thuiswedstrijd tegen Sittardia ernstig geblesseerd aan zijn rechterkniegewricht. Deze blessure was zo ernstig dat hij op 23-jarige leeftijd zou worden afgekeurd voor het spelen van betaald voetbal. Maar ook de plaatsvervanger van Adri van der Lugt, Theo Kleindijk, raakte al snel geblesseerd. Om de positie van de linksbackplaats in te vullen, haalde trainer Rinus Loof de linkermiddenvelder Guus Haak van pure armoede naar de achterhoede om de linksbackpositie in te vullen. Maar ook Guus Haak raakte vrij snel geblesseerd. Het leek wel of er een vloek op deze positie rustte. ADO was dan ook snel door zijn linkerverdedigers heen. Daarom liet Rinus Loof, Jacques Smit als 17-jarige zijn debuut als linksback voor ADO in het eerste elftal maken in de uitwedstrijd tegen VVV. Maar ook Jacques kon niet ontsnappen aan de vloek die er 1959 op de positie van de linksback plaats rustte. Want in zijn vierde wedstrijd voor ADO raakte ook hij geblesseerd. In de thuiswedstrijd van ADO tegen Volendam in september 1959 brak Jacques zijn kuitbeen. Met het inbrengen van Theo Verlangen kwam er na een lange reeks van blessures een einde aan de vloek die op de linksbackpositie rustte.

Het verbindende element
Door het tijdperk waarin Jacques Smit bij ADO heeft gespeeld is hij zonder het wellicht zelf te beseffen de verbindende schakel geworden tussen twee totaal verschillende generaties ADO-elftallen. De generatie met stervoetballers als Mick Clavan, Carol Schuurman, Theo Timmermans, Lex Rijnvis, Jan van der Meer, Guus Haak en Hans van der Hoek. En het vernieuwde ADO van trainer Ernst Happel die in 1963 aan het nieuwe en succesvolle ADO bouwde en waarin Jacques Smit één van de vaste waardes was.

Het is in het jaar 1950 als Sjakie Smit als 9-jarig spelertje de overstap maakt van het Rijswijkse RVC naar ADO. Waar hij in september van dat jaar in de jeugd van ADO gaat spelen.

Het toenmalige RVC, waarvan de afkorting staat voor Residentie Voetbal Club, speelde destijds in het Zuiderpark op de velden die naast die van ADO waren gelegen. Dit gegeven is wellicht de reden dat veel spelers van ADO uit die tijd een RVC-verleden hebben.

Jacques Smit, geboren op 7 september 1941 te Den Haag, speelt met enkele noodgedwongen onderbrekingen zijn gehele leven al in diverse elftallen en teams van zijn ADO. En tot op de dag van vandaag trapt onze Sjakie iedere week nog met de ADO Old Stars tegen de bal. En dat kan er op de trainingen soms best stevig aan toe gaan, maar onze sterspeler proberen we toch zoveel mogelijk te ontzien in de persoonlijke duels. Want daar zijn we zuinig op en die willen wij voorlopig nog niet kwijt.

Toen – in 1963 – en nu: je ziet haast geen verschil. Alleen de clubkleuren en de kleuren van de shirts zijn wat anders geworden.

Overzicht voetballoopbaan
1949-1950 RVC-jeugd
1950-1959 ADO-jeugd
1959-1968 ADO, waar hij in deze periode in totaal 153 wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld.

Jacques speelde 101 competitiewedstrijden waarin hij eenmaal keer wist te scoren, elf bekerwedstrijden, negen Europese wedstrijden en 32 oefenwedstrijden.

Als gevolg van een dijbeenblessure, die hij opliep in het seizoen 1968-1969, werd Jacques in het jaar 1969 afgekeurd voor het betaalde voetbal. Om verzekeringstechnische redenen moest Jacques gedurende enige jaren noodgedwongen stoppen met voetballen.

1974-1991 Op 35-jarige leeftijd haalt Smit zijn voetbalschoenen weer uit de kast om bij de ADO-amateurs in lagere elftallen te gaan voetballen.

2014 ADO Eredivisie Old Stars en nog steeds lid van de HFC en vaste aanwezige bij de thuiswedstrijden van ADO en de jaarlijkse Pension-ADOdagen.

Jan Klijn

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann