Volop Zwarte Pieten in legendarische Bijenkorf-etalage

Hoe groot is het contrast tussen de kale, saaie Sinterklaasetalages van de huidige Haagse middenstanders en de creatieve etalages van de enthousiaste winkeliers uit het verleden. Het gaat de winkeliers duidelijk te goed en ze hebben de Goedheiligman kennelijk niet meer nodig om hun omzet te vergroten. Het zo gekoesterde kinderfeest lijkt in de warenhuizen en zelfs sommige scholen niet meer gevierd te worden. Hoe anders deden wij dat in onze jeugd!

Sommige herinneringen behoren tot ons collectieve geheugen. Dat delen we met elkaar en zijn onderdeel van onze cultuur. Die zitten zo diep verankerd in ons brein, dat we het ontzettend missen wanneer het minder zichtbaar is. Dat geldt duidelijk voor het Sinterklaasfeest compleet met Zwarte Pieten. In de sombere Haagse etalages is Zwarte Piet noch Sinterklaas meer te vinden. Ook de uitgeklede intocht van de Sint was magertjes. Opeens stond de vertrouwde bisschop van het Turkse Myra op het Plein. Zonder fanfare of muziek. Ieder stukje gezelligheid ontbrak. Hoe anders was dat tot enkele jaren geleden.

Bijenkorf
Vele lezers zullen zich de legendarische etalages van de Bijenkorf nog kunnen herinneren. Die waren er al kort na de oorlog. De magie, die ervan afspatte, gaf het kinderhart zo’n intens gevoel van verwachting en fantasie. Wij gingen er speciaal op de zondagmiddag voor naar de stad. Alle winkels nog dicht vanwege de zondagsrust, maar wat een drukte op de hoek van de Wagenstraat en de Grote Marktstraat! Het was dringen geblazen. Ouders met kindertjes aan de hand en vaders met peuters op de schouders. Allemaal kijkend naar de wonderlijke schatkamer van de Goedheiligman, die de Bijenkorf had geëtaleerd.

Met open mond en verbaasde blikken keken de kleintjes naar de handige Zwarte Pieten die hun Sinterklaas hielpen met het sorteren van de pakjes. Wat zat het ingenieus in elkaar met de technische middelen van die tijd. Al die knikkende hoofden en bewegende Pieten. Daar was duidelijk creatief over nagedacht!

Traditie
‘Hoor de wind waait door de bomen’ en ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ speelden muzikanten in de naburige straten. Het sfeertje dat werd opgeroepen, paste zo goed bij de sombere herfstdagen, die snel aan het korten waren. Het tafereel riep de tijd op van de warme chocolademelk met een dot slagroom erop. En de brandende haard in de woonkamer, waarbij de schoentjes werden gezet. Trouw een wortel in de schoenen voor de schimmel van de Sint en dan de volgende ochtend rap kijken of er wat inzat. Wat is het heerlijk om kind te zijn en te genieten van dit mooie naïeve kinderfeest, wat generatie op generatie traditiegetrouw werd doorgegeven en waarbij ouders gniffelend terugdachten aan hun eigen jeugd.

Marsepein
De bewegende Pieten van de Bijenkorf kwamen vele jaren terug. Volgens mij telkens in een ander thema op het ‘tableau vivant’. Reed er ook eens een pakjestrein in de etalage? Zoiets staat nog vaag op mijn netvlies. Was naast de Bijenkorf, ook de V&D actief met schitterende etalages? Overal in de winkels was het Sinterklaasfeest waarneembaar. Van Blokker tot Simon de Wit of de banketbakker met zijn staande beelden van Sinterklaas en Zwarte Piet, gemaakt van chocolade, marsepein of fondant. Onder het winkelen, werden Sinterklaasliedjes gespeeld die iedereen op school had geleerd. Het maakte alles zo sfeervol in de binnenstad. Er is opeens zoveel verdwenen. Zo jammer!

Frans van der Helm

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann