School voor moeilijk opvoedbare kinderen

In het naoorlogse jaar in 1945 is door de heren wethouder J.W. Blokpoel, J.F. Vrieling, J. de Jager en J. Netten gestart met de school voor M.O.K. (moeilijk opvoedbare kinderen), de latere Inspecteur W.P. Blokpoelschool voor kinderen met gedragsproblemen.

Deze school begon in de Gijnstraat met vier klassen en verhuisde later naar de Majubastraat. Aan de jaren in de Gijnstraat bewaar ik goede herinneringen. Hier kwam na de moeilijke oorlogsjaren weer rust in ons jonge leven. We brachten de tijd op school door van negen tot vijf uur met leren. Maar we maakten ook tochten naar het strand, Coloradokevers rapen en schelpen zoeken om doosjes mee te beplakken.

Slag op de Javazee
Ook werd onder leiding van meester Vrieling de hele vloot van de slag op de Javazee met de figuurzaag op een grote plank in slagorde afgebeeld.

Met meester Jan Netten werd een heel kampterrein uitgebeeld. Dit werd door ons op de schouders gedragen naar de tentoonstelling ‘Vrijetijdsbesteding’ op het Binnenhof. Ik zie ons nog lopen… Dat is nu onvoorstelbaar.

Allemaal leuke dingen die werden ondernomen na die rotjaren 1940-1945, waarin veel verdriet was, doordat van enkelen hun vader nooit meer thuis kwam na die jaren van oorlog.

Kampeerweek Vierhouten
De grootste belevenis was de kampeerweek naar Vierhouten. Geweldig, we gingen kamperen! Wij, die nog nooit van huis waren weggeweest. Het werd een heel spannende tijd van voorbereiding. Toen dat allemaal was geregeld, vertrokken we naar Vierhouten in een grote verhuisauto. Achterin alle bagage en voorin, wij zittend – als ik het mij goed herinner – op verhuiskisten. Het was een lange rit voor die tijd.

Op het kampeerterrein van de A.J.C. aangekomen, stonden daar grote legertenten. We werden ingedeeld in groepjes van vijf.

Vervolgens was het naar de boer om de strozakken te vullen en onze tent in te richten. Wij hebben de week van ons leven gehad.

Ik heb gelukkig nog een foto van de ploeg. En ik besef heel goed dat er een aantal niet meer is. Maar ik hoop dat zij die dit lezen, het herkennen en een reactie geven. Dat zou ik erg leuk vinden!

Foto
Kamp Vierhouten (1947): Joop Schuiten, Silvio, Rob Nieuwdorp (gebogen hoofd), Bram Vonk, Jopie Snor, Henk van Dalen, Louis van der Spek, Albert, Eddy de Jager, Fred Vermeulen, Anton Stouthamer, Rob Kraterman, Henk Verbruggen, Hans Bloklander, Wim de Graaf, Wim Lievense, Leo van Biezen, Mario, Jan de Bruin (gedeeltelijk), Albert de Ruiter, Joop van Ballegooien, Adrie van Deutekom, Fred Althof, Bert van Dorp Walraven, Joop Pronk en Albert Smits (gedeeltelijk).

Adrie van Deutekom
070-3932684

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann