Lezersreacties over uitgaan in Den Haag

Voor mijn rubriek ontving ik verschillende mails van lezers met verhalen over deze periode in hun leven. Ik heb een paar verhalen verzameld.

Lenie Nunes attendeerde mij op het feit dat ik toch echt de jaren vijftig niet mag vergeten. Zij schrijft dat ze als twintiger midden in de jaren vijftig met echtgenoot regelmatig op zaterdagavond een ‘rondje Gevers Deynootplein’ deed. Uit die tijd deze anekdote: ‘Op dit plein waren genoeg aardige plekken waar je kon (stijl)dansen (w.o. Palais de Danse). Overal in de stad was er live-muziek van bekende bands of combo’s.’ Lenie herinnert zich onder andere Ernst van ’t Hof en nog veel meer van dat kaliber. Op een avond bezocht zij samen met haar echtgenoot een druk etablissement. Een tafeltje verderop zat een groepje Amerikaanse GI’s, en één van hen bleef steeds haar kant uit kijken. Nu was het in die tijd heel gewoon wanneer een wildvreemde heer je ten dans kwam vragen, schrijft Lenie. Hiervoor moest hij echter wel de begeleidende heer met een keurige buiging om toestemming vragen. Een weigering was immers ‘not done’, want dit kon in die tijd als een belediging worden opgevat. Bovendien was het zelfs een compliment voor de mannelijke partner dat zijn dame door een andere man ten dans werd gevraagd. Als dit namelijk niet gebeurde, was hij misschien wel in de veronderstelling dat hij een niet zo’n erg aantrekkelijke dame aan de haak had geslagen. Met deze GI, die overigens over uitstekende dansmoves beschikte, heeft Lenie een geweldig potje op de dansvloer kunnen swingen. Na de dans nodigde zij en haar man de beleefde jongeman uit om aan hun tafeltje te komen zitten. Hij nam de uitnodiging met graagte aan. Terug naar zijn eigen plek hoefde hij niet zo nodig, want zijn kameraden (hij was zelf Afro-Amerikaan) hadden niet zoveel op met hem. De jongens die in de Tweede Wereldoorlog in Europa gevochten hadden, mochten op kosten van de staat in Europa studeren en deze GI studeerde medicijnen in Leiden. Lenie en haar man hebben met hem nog jarenlang een vriendschap gehouden. Lenie en haar man bleven echter uitgaan, ook in de jaren zestig. Een avondje aan het Gevers Deynootplein werd meestal afgesloten met een bezoek aan Pia Beck, ‘The Flying Dutches’, die speelde in de kelder van Hotel des Galeries, waar de pubers van buiten in de ramen hingen om gratis van die heerlijke boogie-woogies te genieten en luid met haar mee te zingen.

Miss Fatima-verkiezing
Hagenees Peter Meijer werd geboren in 1950. Onlangs ging hij in de kelder op zoek naar oude foto’s en trof het Cryptenieuws aan; een uitgave van het Fatima Jongerencontact, opgericht in mei 1955. Op de meeste zondagavonden eind jaren zestig gingen Peter en zijn vriendin toentertijd dansen in de crypte van de Fatimakerk aan de Escamplaan. Er werd heerlijk geswingd op de muziek van bands als The Visitors, The Chiva’s en de Scarlets. Dansliefhebbers verzamelden zich op het pleintje voor de entree, waar rustig werd afgewacht totdat iedereen om klokslag acht uur naar binnen mocht. Om middernacht, nadat de hele avond iedereen zich in het zweet had gedanst, werd de sfeerverlichting abrupt verbroken door het felle en niets verborgen houdende TL-licht. Dit was het teken dat de avond was afgelopen en het weer een lange week duurde, voordat er opnieuw gedanst kon worden. Peter heeft de editie van het Cryptenieuws van november 1968 nog in zijn bezit. Hierin het volgende citaat: ‘Miss Fatima-verkiezing 1968-1969. Tijdens het wijnbal hebben wij traditiegetrouw weer een Miss Fatima-verkiezing gehouden. Er waren negentien meisjes ingeschreven, maar nummer drie had zich voortijdig teruggetrokken. De jury bestond uit: de heer Martens van de Jeugd Stichting, de heer Scholten uit het horecabedrijf en de drummer van The Groovy’s (Eric). Na de voorronden bleven acht meisjes over voor de finale. In volgorde van opkomst waren dat: Josje Klein, Marion Ous, Hetty Angenent, Olga Post, Loesje v.d. Werken, Hannie Englebert, Vera v.d. Valk en Lenie Boeters. Ten tweede male voor de jury geleid, kwam deze tot uitspraak die luidde: Hannie Englebert (1), Olga Post (2), Hetty Angenent (3). Het bestuur feliciteert en bedankt hen en alle anderen, voor hun spontane medewerking.’ De krant Het Binnenhof heeft eveneens melding gemaakt van deze verkiezing. Let wel: Peter is er vooral trots op dat hij nog steeds met een echte Miss getrouwd is.

Frans Limbertie

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann