Geert van Oorschot: succesvol uitgever

Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil.

Uit gezocht geld, deskundige vertalers en een klassieke boekverzorging smeedde Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw. Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven. Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot.

‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in zijn biografie. De zelfmoord van zijn zoon Guido was een klap die hij nooit te boven is gekomen. Zijn temperament zat Van Oorschot vaak in de weg. Al zijn contacten, met schrijvers, ontwerpers, zijn vrouw en zijn zonen, waren stormachtig. In de meeste gevallen leidde dat vroeger of later tot ruzie – die soms ook niet meer bijgelegd kon worden. Van Oorschot was soms melancholisch op het depressieve af. Hij was een man van het grote gebaar, van de overdrijvingen en van de mooie verhalen. Arjen Fortuin maakte een meeslepend relaas van zijn leven, waarin de anekdotes en citaten kleur geven aan het grotere verhaal. Geert van Oorschot, uitgever is niet slechts een biografie, maar ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven. En natuurlijk een boek over de uitgeverij.

De biografie werd genomineerd voor de J.A. Brusseprijs en de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs en stond op de longlist van de Fontro Lieteratuurprijs. Op 5 november werd Geert van Oorschot, uitgever bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Fortuin deelde die eer met Chris de Stoop, wiens Dit is mijn hof ook werd onderscheiden. Het juryrapport stelt onder meer: ‘In zijn doorwrochte biografie weet Arjen Fortuin een levendig beeld te scheppen van de markante en flamboyante uit Vlissingen afkomstige uitgever en auteur Geert van Oorschot, die na de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste Nederlandse literaire uitgeverijen leidde die bekend werd met grote talenten als Hermans en Reve en de prestigieuze Russische Bibliotheek. Fortuin schreef een wetenschappelijk boek dat opvalt door zijn leesbaarheid en lichte toets. Je kunt de Zeeuw uit Zeeland halen maar Zeeland niet uit de Zeeuw. Zo schonk Van Oorschot kort voor zijn dood zijn persoonlijke bibliotheek aan de openbare leeszaal van zijn geboorteplaats. Hij was al een sierzeeuw maar nu is het geboekstaafd dankzij Fortuin.’

Salon Hans Spit
In samenwerking met het Literatuurmuseum, de nieuwe naam voor het Letterkundig Museum, nodigt ik u graag uit voor de salon van zondag 27 november. Spreker die middag is Arjen Fortuin die komt vertellen over werk en leven van de beste Nederlandse uitgever ooit: Geert van Oorschot. Aanleiding is de door hem geschreven biografie over Geert, die al weer enige tijd geleden is verschenen bij uitgeverij Van Oorschot. Over deze uitgave zei Wim Brands: “Dit boek leest als een Russische roman die hij zelf had kunnen uitgeven.” Arjen Fortuin is columnist, recensent en hoofd literatuur bij de NRC.

Geert was ook schijver en een van zijn verhalen “De Huisbaas” gepubliceerd onder de naam R.J. Peskens zal deze middag worden voorgelezen door Annelies van der Bie. Annelies van der Bie is actrice, communicatiecoach, en kernredactielid van de Literaire Brunch in Den Haag.

Zondag 27 november in het Literatuurmuseum, te bereiken via de KB in Den Haag, achter het CS-complex: trap op (of neem de lift) en dan rechtsaf. Aanvang om 13.30 uur. Het Literatuurmuseum is open vanaf 12.00 uur en voor bezoekers van de salon is de entree gratis. Einde salon om 15.30 uur, daarna signeren en een glaasje wijn. Einde programma om 16.30 uur. Entreeprijs voor de salon is tien euro, deze prijs is inclusief koffie in de pauze en een drankje na afloop. Er wordt gesigneerd en er is een boekentafel. Reserveren: spit.hans@gmail.com of 06-81309892.

De Boekenhoek op de Pletterijkade 28 is vanaf 27 november in ere hersteld en er zijn vele nieuwe titels aan de toch al zorgvuldig samengestelde collectie toegevoegd.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann