Kerk H.H. Engelbewaarders Den Haag

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de ontkerkelijking in Nederland en dus de terugloop van het kerkbezoek sterk op gang. Ook in Den Haag leidde deze ontwikkeling tot het sluiten en zelfs slopen van diverse kerken, die vaak gezichtsbepalend waren voor de wijk en voor de stad. Ook de kerk H.H. Engelbewaarders aan de Brandtstraat in de wijk Transvaal ontsprong de dans niet en werd uiteindelijk in 1981 gesloopt.

Architect Nicolaas Molenaar sr. (1850-1930), leerling van de beroemde Pierre Cuypers, ontwierp deze imposante neogotische en vijfbeukige hallenkerk met indrukwekkende koepelgewelven.

Kritsingerstraat
Een ‘kast van een kerk’, met een breedte die liep van de Brandtstraat tot aan de Kritsingerstraat. Prachtige mozaïeken en tegeltableaus met de Kruiswegstaties, ontworpen door Lourijsen en vervaardigd door de Porseleyne Fles te Delft, werden als decoratie aangebracht. De bouwperiode was van 1914 tot 1916. In mijn jonge jaren kwam ik vaak in deze kerk.

Van de tekentafel van Molenaar kwamen meer kerkontwerpen voor Den Haag, onder andere de O.L.V.- kerk aan de Elandstraat en de Marthakerk aan de Hoefkade. Gelukkig zijn deze kerken bewaard gebleven. Maar aan de andere kant dreigt op dit moment de sloop van de Theresiakerk van architect Molenaar jr. aan de Apeldoornselaan.

Ontdekking
In dit voorjaar was ik in het Nederlands Tegelmuseum in Otterloo, een museum met een verrassende en uitgebreide collectie, de moeite waard om te bezoeken. En het was werkelijk een ontdekking om een bijzonder tegeltableau in een van de zalen te zien, namelijk de eerste Kruiswegstatie van de kerk H.H. Engelbewaarders. Een stukje erfgoed bewaard en veilig gesteld!

Het tableau – met de veroordeelde Jezus staande voor Pilatus – stond nog scherp op mijn netvlies. Ik denk dat dat ook het geval zal zijn bij de Haagse senioren die in de Brandtstraat ter kerke gingen.

Ook kleinere tableaus
Bij navraag later antwoordde de conservator me dat het museum toentertijd ook nog een aantal kleinere tableaus heeft verworven. Ook moet er volgens hem nog een tweede complete Kruiswegstatie bewaard zijn gebleven.

Sloop in beeld
Meer informatie over deze kerk en tevens een overzicht van de sloop ervan in 1981, waarbij de tranen je haast in de ogen springen, als je ziet hoe met belangrijk cultureel erfgoed is omgesprongen, vind je op de site reliwiki.nl.

Martin Driessen
m.driessen23@kpnplanet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann