Van Aken naar Scheveningen

Op zaterdag 5 november a.s. verschijnt er bij de Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen (HGVS) een bijzonder boek over Scheveningse nakomelingen van Karel de Grote. Het boek is het resultaat van een jarenlange studie door Fred van der Zwan, Edwin Hamelink en Martin Spaans.

Uitgangspunt is de chirurgijn Johannes Frederik Baumann en zijn vrouw Johanna Magdalena Beekhuizen met wie hij trouwde op 26 januari 1772 in de Scheveningse Kerk.

In het eerste hoofdstuk wordt, o.a. verwijzend naar het beroemde tapijt van Bayeux, uitgelegd hoe de nakomelingen van Johannes Frederik Baumann, afstammen van Willem, hertog van Normandië, (1027-1087) en als ‘Willem de Veroveraar’, koning van Engeland (1066-1087). Op 14 oktober 2016 wordt de veldslag bij Hastings herdacht. Het is dan 950 jaar geleden is dat dit historische feit plaats vond. De hoofdrolspelers op dit tapijt (stripverhaal uit de elfde eeuw) zijn voorouders van Johannes Frederik Baumann en dus ook van zijn afstammelingen.

De echtgenote van Willem de Veroveraar is een afstammelinge van Keizer Karel de Grote (742-814). Verder wordt aandacht besteed aan Eleonore van Aquitanië (1122-1214), Sint Elisabeth (1207-1231) en Elisabeth van Hessen (1307-1339), gehuwd met Otto VI Freiherr von Ochsenstein (overleden 1376). Hun nageslacht is beschreven in hoofdstuk II.

Johannes Frederik Baumann
In hoofdstuk twee wordt in de kwartierstaat van Johannes Frederik Baumann, alle tot nu toe bekende voorouders beschreven over de periode van circa 1350 tot circa 1750. Hierbij zijn veel afbeeldingen van familiewapens, rouwborden en grafstenen opgenomen.

Het laatste hoofdstuk staat in het teken van het nageslacht van Johannes Frederik Baumann. Hierin zijn alle nakomelingen vanaf het huwelijk in 1772 tot ongeveer 1940 opgenomen.

Niet alleen de vele Den Heijer’s; Pronken en Jollen zijn terug te vinden in dit boek, maar bijvoorbeeld ook de hele Katwijkse tak van de familie Den Dulk.

Om te zien of u of uw ouders een nakomeling is van dit echtpaar Baumann-Beekhuizen, kunt u ontdekken op de site van de HGVS (www.hgvs.net). Het boek telt 250 bladzijden en zal op A4-formaat in een zeer beperkte oplage worden uitgegeven. De kosten zijn alleen op zaterdag 5 november 20 euro en na die datum kost het 22,50 euro (excl. porto) en is te reserveren en te bestellen via hgvs@ziggo.nl.

Bent u als nakomeling geïnteresseerd in uw voorgeslacht, dan bent u welkom op zaterdag 5 november, tussen 10.00 en 13.00 uur in Muzee Scheveningen, Neptunussstraat 90-92.

Wie weet welke (verre) familieleden u hier tegenkomt.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann