R.S. Stokvis & Zonen N.V. aan de Herengracht 9

In de jaren 1959 tot en met 1966 was ik werkzaam in het verkoopkantoor van R.S. Stokvis & Zonen N.V. aan de Herengracht 9 in Den Haag. Het was uniek te werken bij dit bedrijf, dat een breed scala van producten en diensten aanbood, ook in het rayon Den Haag. R.S. Stokvis was het grootste handelsbedrijf in West-Europa.

De producten bestonden uit, schroeven, buizen en fittings, ijzer en staal, non ferro, sanitair (Fasto® geisers), gereedschappen (Bahco® enPrimus®), automaterialen (Koni®, hefbruggen, schokdempers en Champion® bougies), hang en sluitwerk, elektrotechniek, isolatie, pakking en plastics, merkartikelen voor de consument de Erres®-artikelen, radio, tv, RS Solex®, maar ook producten als oliën en vetten en chemicaliën. In de autowereld bekend met de verkoop van de Austin, Puch®-bromfietsen, maar ook de RAP van de Nederlandse Kroon Rijwielfabrieken.

Machtig om daarbij te werken. In Den Haag in het pand met een bijzondere mooie buitengevel, toonzalen, kantoren, magazijnen, expeditie en als laatste uitbreiding afhaalmagazijn in de Muzenstraat.

Voor mijn militaire diensttijd verantwoordelijk voor de verkoop van gereedschappen en terug van dienst na 21 maanden, kreeg ik eerst de midden industrie en later de grootindustrie. Af en toe voel ik mij een lopende encyclopedie, omdat ik bij verschillende situaties oud-klanten met hun adressen kan herinneren. Maar, helaas, de boeken op het hoofdkantoor te Rotterdam werden gesloten in 1982. Wat blijft, zoals dat heet, zijn de herinneringen aan collega’s en producten.

Bijgaand een foto van de collega’s in de jaren 1963-1964, niet iedereen staat erop en is waarschijnlijk genomen in Rotterdam vanwege een jubileumviering van de heer Th. Franken.

Den Haag is het enige kantoor van de Stokvis Groep dat nog reünies organiseert. Onlangs kwamen nog een tiental collega’s van het Haagse kantoor bijeen in de Bijhorst. Verbazingwekkend is, dat we regelmatig weer nieuwe zaken ontdekken van het bedrijf. We zijn van plan met deze jaarlijkse samenkomsten door te gaan; ook in 2017 gaan we weer een reünie organiseren.

Veel collega’s zijn ons ontvallen, maar er moeten nog oud-collega’s zijn die wij niet hebben kunnen bereiken en wellicht geïnteresseerd zijn de R.S. Stokvis-reünie in 2017 bij te willen wonen. Ze kunnen zich dan melden bij ondergetekende.

Wim P.M. van Wezel
wimvanwezel@casema.nl
06-22051239

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann