‘Hij presenteerde zich als Chief President Robert’

In De Oud-Hagenaar van 28 juni 2016 stond een interessant artikel van Gerard Verhaar over de Beeklaan; dik een halve eeuw en langer terug!

Als zoon van één van de oprichters van het verhuisbedrijf J.P. van der Geest en Zonen heb ik tijdens mijn jeugd de affaire Robert Lombert van dichtbij mee gemaakt.

In het bewuste artikel wordt stil gestaan bij de firma Kalisvaart Verhuizingen, in die tijd gevestigd op de Beeklaan 274-276. Kalisvaart heeft rond 1930 het verhuisbedrijf overgenomen van de firma Van Dorser, opgericht in 1899, alwaar mijn grootvader Jacobus van der Geest de nodige vakkennis heeft opgedaan om in juli 1926 – met drie van zijn zonen – zijn eigen verhuisbedrijf J.P van der Geest en Zonen op te richten. Met Piet Kalisvaart sr. ontstond al spoedig een collegiale samenwerking.

Robert Lombert had waanideeën over een inval van Russen en mogelijk het ontstaan van een Derde Wereldoorlog. In 1950 presenteerde hij zich als ‘Chief President Robert’. De dubieuze carrière van de man zonder opleiding begint kort na de Tweede Wereldoorlog als hij een bureau leidt dat reispassen regelt voor repatriërende landgenoten. Met het jacht, de ‘President Roberts’, gefinancierd door de bekende notaris Quaedvlieg uit Maastricht, vertrok hij met o.a. de familie Quaedvlieg en een aantal andere vooraanstaande families om een bestaan op te bouwen in Zuid-Afrika. Het jacht was zelfs vol gestouwd met een aantal zaken om – indien nodig – een wereldreis te maken. Ze zullen daar nooit arriveren.

De notaris bracht hem in contact met een vertegenwoordiger van de paus. In een ‘pauselijke’ auto – een zwarte Oldsmobile – voorzien van een CD-kenteken (corps diplomatique). De bolide was voorzien van een standaard van het Vaticaan, in priestergewaad werd mijnheer vervoerd. Robert was perfect gekleed in een maatpak, aangemeten door zijn vader, één van de kleermakers van de Beeklaan. Hij ronselde een chauffeur/emballeur – ene Rinus – bij de verhuizer Kalisvaart om bij hem in dienst te komen als zijn particulier chauffeur.

Firma Kalisvaart
In eerste instantie is de firma Kalisvaart benaderd door Robert om zijn veel omvattende hoeveelheid bezittingen zeewaardig te verpakken. Uiteindelijk heeft de firma Van der Geest en Zonen zeven houten containers van zo’n twintig kubieke meter gemaakt voor verscheping. Echt timmerwerk zonder de hulp van machines. Het was de bedoeling om de verpakte goederen later te verschepen naar de definitieve bestemming. De inhoud van de containers was afkomstig van gefortuneerde vrienden en kennissen van Robert, die vertrouwen hadden in zijn avontuur, dit waren overwegend de klanten van zijn vaders kleermakersbedrijf.

Nog vóór de verscheping bleek dat de geronselde families onder valse voorwendsels betrokken waren bij zijn waanideeën en heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op de containers. De goederen hebben ruim drie jaar verzegeld gestaan in de opslag bij het verhuisbedrijf Van der Geest aan de Nunspeetlaan 66. Regelmatig vond er door het OM controle op de verzegeling plaats.

Robert Lombert (1923) moet als jongetje al de symptomen hebben gehad van pseudologica fantastica, een ziekelijke neiging tot fantaseren. Pas als hij in 1954 wegens oplichting voor de rechtbank verschijnt, wordt zijn stoornis benoemd. Hij is in 1954 wegens oplichting veroordeeld door de rechtbank tot tweeënhalf jaar cel en TBS.

Egbert van der Geest
zafira@kabelfoon.net

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann