70 jaar Haagse Jazz Club

Op zondag 30 oktober 2016 viert de Haagse Jazz Club haar 70-jarig bestaan met een optreden van onder andere de Dutch Swing College Band, het nog altijd swingende wereldberoemde orkest waarvan de geschiedenis nauw verweven is met die van de Haagse Jazz Club.

De Haagse Jazz Club is de oudste nog bestaande jazzclub van Nederland, met als oorsprong de in 1946 opgerichte Dutch Swing College Club. In de afgelopen 70 jaar heeft de HJC bijgedragen aan de rijke historie van Den Haag als belangrijke jazzstad. Voor de oudestijl-jazz biedt de HJC het enige podium in de stad. In de voorbije periode hebben vele bekende musici in de HJC opgetreden. De HJC mocht en mag ook tal van beroemde musici en jazzgroten met klinkende namen tot haar ereleden rekenen, onder andere Louis Armstrong, Duke Ellington, Sydney Bechet, Paul Acket, Peter Schilperoort, Dim Kesber, Rob Agerbeek en Rita Reys.

Korte geschiedenis
In 1945, direct na de bevrijding, worden door o.a. Peter Schilperoort, Frans Vink en Joost van Os in St. Regis aan de Valkenboslaan plannen gesmeed voor het oprichten van het Dutch Swing College, plannen die al tijdens de oorlogsjaren vorm gekregen hadden. Het was de bedoeling om in dit college verschillende activiteiten op te zetten, uiteraard een orkest, maar ook een muziekschool en een opnamestudio. Al voor het eind van de oorlog hadden pianist Frans Vink en klarinettist Peter Schilperoort met de eigenaar van café St. Regis afgesproken dat zij daar op Bevrijdingsdag zouden optreden. Dat is inderdaad gebeurd: met bassist Henny Frohwein en drummer Tonny Nüsser vond op 5 mei 1945 het eerste optreden plaats van het Dutch Swing College Kwartet. Het kwartet werd al snel uitgebreid met trompettist Joost van Os, trombonist Bill Brant en gitarist Otto Gobius. Dit orkest kreeg de naam: the Orchestra of the Dutch Swing College. In de zomer van 1945 kreeg het orkest een contract van drie maanden in de Canada Club in Apeldoorn, dit was een club ter ontspanning van aldaar gelegerde Canadese militairen. Daarna keerde men terug naar Den Haag.

In begin 1946 werd op initiatief van Otto Gobius in café Zillerthal in de Nieuwstraat gestart met de Dutch Swing College Club. De club gaf ook een wekelijks mededelingenblaadje uit van die naam. Na een paar nummers verscheen als ondertitel Nederlandse Studieclub voor Jazzmuziek. In Zillerthal speelde het DSC-orkest elke zaterdagmiddag en er vonden jam sessions plaats met medemuzikanten. Dit moment wordt wel gezien als het begin van de Haagse jazzactiviteiten in verenigingsverband die werden voortgezet in de Haagse Jazz Club. 1948 was een roerig jaar. Peter Schilperoort kon zijn voorzitterschap van de Studieclub niet meer combineren met de leiding van het orkest. Hij werd bij de club opgevolgd door Frans de Boer. Ook ontstond er op initiatief van o.a. Roefie Hueting en Eric Krans, een nieuwe club, de Nederlandse Jazz Club, als gevolg van onenigheid tussen voor- en tegenstanders van de traditionele en nieuwe jazzstijlen en speelwijzen. In de loop der jaren verminderden die tegenstellingen. In 1951 fuseerden beide clubs en werd de nieuwe naam Haagse Jazz Club.

Een uitgebreide clubgeschiedenis is te vinden in het boek van Arie van Breda, getiteld: 100 jaar Jazz in Den Haag.

De HJC hield zich aanvankelijk niet alleen bezig met live-muziek, maar ook met lezingen en met het beluisteren en analyseren van jazzplaten. Hiervoor was veel belangstelling, omdat de jongste generatie jazzfans door de oorlogsjaren, waarin de jazz een ondergronds bestaan leidde, een kennisachterstand had opgelopen. Het educatieve aspect is echter geleidelijk op de achtergrond geraakt, de nadruk is bij de HJC komen te liggen op het bieden van goede live jazzmuziek die zowel bij luisteraars als bij danslustigen in de smaak valt.

Tussen 1946 en 2016 heeft de HJC op circa vijfentwintig locaties in Den Haag haar thuisbasis gehad. Sinds het najaar van 2009 vinden de clubmiddagen op zondag plaats van 14.30 tot 17.30 uur in de Residentiezaal van hotel Crowne Plaza Den Haag-Promenade. In het seizoen, dat van oktober tot mei loopt, is hier in een sfeervolle ambiance goede live jazzmuziek te genieten, met gelegenheid tot dansen waarvan velen gretig gebruik maken. De toegang staat niet alleen open voor clubleden (gratis), ook niet-leden zijn van harte welkom (de entreeprijs bedraagt voor hen 10 euro).

Clublocaties Haagse Jazz Club
Okt 1945 Café Zillerthal, Nieuwstraat 21 (elke zaterdagmiddag)
Feb 1946 Café Nieuw Bezuidenhout, Wagenstraat 100 (1x)
Feb 1946 Café Arena, Nieuwstraat t.o. Zillerthal
Apr 1946 Zillerthal (nieuwe naam Tubantia)
Feb 1947 Boschlust, Bezuidenhoutseweg
Okt 1948 Café den Hout, Bezuidenhoutseweg 11
Dec 1948 Piccadilly
Feb 1949 Pomona, Molenstraat
Mrt 1949 Het Zuid, Groenmarkt
Nov 1950 Die Haghe, Papestraat 32
Mrt 1951 Het Zuid
Apr 1951 Die Haghe
Okt 1956 Amicitia, Westeinde
Sep 1958 Extase, Groenmarkt
Mei 1958 Vrije Academie, Hoefkade
Mei 1959 Van der Meulen (voorheen Gaillard), Laan van Meerdervoort
Jan 1960 Kunstkring, Achterom
Mrt 1961 Van der Meulen Meulen
Mrt 1964 Regina, Thomsonlaan
Jun 1964 Café den Hout, Bezuidenhoutseweg 11
1966 Jazz at the Caveau, Gevers Deijnootplein
Mei 1970 eigen lokaal, Loosduinseweg (tot 1976)
Feb 1977 Amicitia (één seizoen)
Mei 1979 De Paap (vroeger Die Haghe), Papestraat
Jan 1994 Partycentrum Zichtenburg, Zichtenburglaan 23a
Sep 2004 BowlingWorld Zuiderpark
Okt 2009 Crowne Plaza Den Haag – Promenade

DSC in Caveau Tzigane (zomer 1959).
DSC in Caveau Tzigane (zomer 1959).

Het jubileumfeest
Op het jubileumfeest op 30 oktober zal de Dutch Swing College Band worden voorafgegaan door Frits Kaatee and Friends, met saxofonist/klarinettist Frits Kaatee, pianist Rob Agerbeek, allebei ook oud-lid van de DSC Band, bassist Ludo Deckers en drummer Dolf Helge. Zij begeleiden vocaliste Chris Peeters.

Het 70-jarig jubileum wordt gevierd in hotel Crowne Plaza Den Haag – Promenade aan de Van Stolkweg 1 van 14.00 tot 18.00 uur (zaal open om 13.00 uur). De toegangsprijs is 10 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden. Kaarten zijn verkrijgbaar tijdens de zondagse clubmiddagen en via www.haagsejazzclub.nl. Voor nadere gegevens zie www.haagsejazzclub.nl en/of Facebook Haagse Jazz Club.

Fons de Rouw (voorzitter)
070-3524604 / 06-50268471

Wim Nieuwstraten (secretaris)
070-3913507 / 06-19681230

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann