ADO’ers van de jaren zestig: Charlef Brantz

Toen ik medio oktober 2015 tot overeenstemming kwam met de hoofdredacteur van deze krant om zo af toe iets over ADO te gaan schrijven, was één van mijn voorwaarden dat de artikelen over ADO spelers uit de jaren zestig zouden gaan. En dat deze artikelen eens in de vier weken in deze krant zouden worden gepubliceerd. Over deze voorwaarden waren wij beiden het al snel eens. Dus kon ik beginnen met het samenstellen van de lijst met de door mij beoogde spelers waarover ik wel iets wilde gaan schrijven.

Al snel groeide dit verlanglijstje uit tot een vrij forse lijst van meer dan zestig spelers uit deze periode. Het zal de vaste lezers van deze rubriek wellicht niet ontgaan zijn dat mijn persoonlijke voorkeur hierbij vaak uit gaat naar de vaak minder bekende en in de vergetelheid geraakte ADO-spelers van de gouden jaren zestig van de vorige eeuw.

Begaafde rechtsback
Dus ga ik deze keer in gesprek met één van de meest talentvolle voetballers die de ADO jeugdopleiding ooit heeft voortgebracht. Een technische snelle en begaafde rechtsback die – helaas voor ADO – het door de clubleiding van ADO aangeboden contract weigerde en weer inleverde en er voor koos om zijn maatschappelijke carrière voort te zetten als beroepsmilitair bij de landmacht. Dit in plaats van een onzekere carrière als betaald voetballer bij ADO.

Mijn keuze voor deze editie van De Oud-Hagenaar is deze keer gevallen op Charlef Brantz die ik de afgelopen zomer heb ontmoet op de jaarlijkse PensionADOdag. De gegevens die ik heb gebruikt voor het schrijven van dit artikel heb ik kunnen ontlenen aan de door Charlef perfect bijgehouden gegevens van zijn cv. Deze door Charlef Brantz minutieus bijgehouden cv van zijn voetbal- en maatschappelijke loopbaan is net zo dik als De Gouden Gids van een middelgrote stad als Haarlem. Waarschijnlijk zou ik met behulp van deze cv moeiteloos wel drie edities van De Oud-Hagenaar vol kunnen schrijven.

Jeugdelftal 1964-1965.
Jeugdelftal 1964-1965.

De op 23 augustus 1947 op Tandjung Pandan in het voormalige Nederlands Indië geboren Charlef Brantz, die wellicht onder de oudere lezers van deze krant beter bekend is als Carel Brantz, is door puur toeval als speler bij de pupillen van ADO terecht gekomen. Maar zoals het met de meeste jonge voetballertjes gaat, willen ze altijd spelen bij de club waar hun vriendjes ook voetballen. Waardoor bij Charlef de voorkeur uitging naar RVC, de club waar de meeste van zijn klasgenoten ook voetbalden. Iets wat op het laatste moment toch niet doorging, omdat zijn klasgenoot Wim Dopmeijer die bij ADO voetbalde hem overhaalde om zich aan te melden bij de Zuiderparkclub. Waar de vader van Charlef hem vlak na zijn tiende verjaardag aanmeldde voor het lidmaatschap van ADO. Waar hij in het pupillenelftal van de luipaarden als speler in de achterhoede op de plaats van de rechtsback positie belandde. De plek in het elftal waar hij tot aan zijn vertrek bij ADO zou blijven voetballen. Gezien er in dit pupillenelftal heel veel voetbalkwaliteit zat heeft Charlef in zijn pupillentijd menige voorwedstrijd moeten spelen in het voorprogramma van het grote ADO. Na het doorlopen van de hoogste jeugdelftallen kreeg Charlef als 16-jarige in augustus 1964 een semi-profcontract aangeboden en was hiermee de allerjongste betaalde voetballer van Nederland. Omdat ADO Charlef naar zijn idee bij de contractverlenging in 1968 een te laag contract aanbood, vroeg hij aan de manager van ADO, Eddy Hartmann, of er soms een nul van het aangeboden contract was weggevallen. Waarop Eddy Hartmann antwoordde dat dit niet het geval was. Waarna Charlef zijn aangeboden contract verscheurde en aan de verbaasde Hartmann terug gaf. Dit betekende het einde van de semi-profcarrière van Charlef Brantz. Maar zoals Johan Cruijff ooit zei ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’, was dat ook in dit geval voor Charlef van toepassing. Hij koos ervoor om zijn carrière voort te zetten als beroepsmilitair en een opleiding te gaan volgen aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en niet zonder succes. Na een reeks van opleidingen en promoties heeft Charlef het tijdens zijn militaire loopbaan het zonder bal tot de rang van kolonel weten te schoppen.

Overzicht voetballoopbaan
1957-1968 ADO
1968-1969 Zaalvoetbal
1969-1970 Baronie
1970-1973 Zaalvoetbal
1973-1974 Nunspeet

Tijdens zijn juniorenperiode was Charlef een vaste keuze in alle Haagse en Nederlandse Jeugdselecties van de HVB en KNVB.

In 1974 is Charlef Brantz gestopt met voetballen.

Jan Klijn

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann