Dubbele moord doet bewoners Veenkade huiveren

In de avond van 30 maart 1934 werd een jonge vrouw met haar zoontje dood aangetroffen in haar woning achter de melkwinkel aan de Veenkade 168. Ze lagen samen op bed in de achterslaapkamer en werden door de gealarmeerde politie gevonden. Oplettende buren hadden de politie gemeld, dat ze het vreemd vonden dat aan de voordeur van de melkwinkel al enkele dagen het bordje hing ‘gesloten wegens familieomstandigheden’.

De jonge moeder bleek met haar zoontje op hun bed te zijn gewurgd. Het wiegje was leeg. Er ging een schok door de buurt. Het jonge gezinnetje van de melkslijter was zo’n verrijking in de buurt. Vader Nicolaas Verdegaal (26) en zijn 23-jarige vrouw Hendrika Verdegaal-Hijman vormden met hun zoontje Jaapje van bijna vijf maanden zo’n allerliefst stelletje.

Opvallend was wel dat het paar vlak voor de geboorte van hun zoontje in het huwelijk traden, omdat het een moetje was.

Stoer
De stoere melkboer werkte hard en zette dagelijks tachtig liter melk om. Soms kon de man wat stuurs en zelfs driftig zijn, maar nooit tegen zijn klanten. Hij was zichtbaar trots op zijn zoontje wanneer hij samen met zijn vrouw achter de kinderwagen liep. Hun huwelijk leek uiterst harmonisch en daags ervoor waren ze nog bij haar ouders langs geweest. Weldra was het Pasen en de jonge moeder wilde spoedig nog een nieuwe jas kopen om er op zijn Paasbest uit te zien. Naast melk verkocht Verdegaal ook melkproducten als boter en kaas. Hij kocht zijn handel iedere dag vers bij melkhandelaar Van Zeijl in de Torenstraat en betaalde dan gewoonlijk de volgende dag.

Dader
Melkhandelaar Van Zeijl had hem die ochtend echter niet gezien. Waar was de introverte melkboer Verdegaal? Waarom deed hij zijn deur niet open? Het was uitermate vreemd dat deze jongeman nergens te vinden was. De politie bestempelde hem als verdachte. Ze deden hun uiterste best om de melkboer op te sporen. Ze gingen langs bij familie en vrienden, maar nergens troffen ze hem aan. Niemand begreep wat de melkboer mankeerde om wellicht tot zo’n daad te geraken. Ook schoonvader Gerrit Hijman (53), straatveger bij de reiniging, begreep er niks van. De verdwijning van Verdegaal bleef zeer raadselachtig en steeds duidelijker vond de politie in hem verdachte nummer 1.

Buurtonderzoek
Ondervraging van de buren leverde weinig spectaculairs op. Ze vonden het allemaal keurige mensen, die zondags netjes naar de kerk toegingen in de Elandstraat. Tegen enkele vertrouwelingen had ze verteld dat ze wederom in verwachting was.

Op zich was dat prima, maar een tweede kind kostte wel geld. En het ging met de melkwinkel niet goed. Terwijl manlief dag en nacht aan de arbeid was, was zijn vrouw geen mens voor een winkel. “Rika kon niet met publiek omgaan”, verklaarde Verdegaals moeder, die haar driftige zoon nauwelijks zag. Dat hij een meisje had bezwangerd wist ze pas op het laatst. Hij was zo gesloten en kon zich zo moeilijk uiten!

Krankzinnig
De politie vond Verdegaal uiteindelijk op straat in Loosduinen en nam hem mee voor ondervraging.

Al gauw kwam hij tot grote woede-uitbarstingen en werd psychiater Bolten van Oud-Rosenburg erbij gehaald. Deze verklaarde de man krankzinnig en nam hem mee. Ofschoon totaal niet zo godsdienstig, gaf Verdegaal te kennen dat hij van God moest handelen: “God had het mij gezegd, Ik heb een stem gehoord.” Duidelijk gevalletje psychose, moet de psychiater snel hebben gedacht.

Verdegaal bleek zijn vrouw en zoontje in een wanhoopsdaad te hebben omgebracht.

Frans van der Helm
helmhuis@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann