Kleine maar watervlugge Wim Waasdorp

In deze editie ga ik in deze aflevering in mijn herinneringen terug naar een speler waarvoor ik zelf in mijn jeugd naar het Zuiderpark ging om hem te zien spelen. De kleine maar watervlugge Wim Waasdorp.

Waasdorp, geboren op 10-09-1936 te Den Haag, speelde totaal vier seizoenen als rechts- of linksbuiten voor ADO. In 1958-1962 speelde hij 29 wedstrijden in het eerste elftal van ADO, waarin hij tien maal scoorde. Negentien competitiewedstrijden waarin hij vier keer wist te scoren, drie bekerwedstrijden waarin hij ook vier keer het net wist te raken en zeven oefenwedstrijden waarin hij twee keer het doel trof.

Hier scoort Wim Waasdorp met een kopbal uit een voorzet van Theo Timmermans de winnende treffer (2-1) in de wedstrijd tegen Elinkwijk op 20 november 1960.
Hier scoort Wim Waasdorp met een kopbal uit een voorzet van Theo Timmermans de winnende treffer (2-1) in de wedstrijd tegen Elinkwijk op 20 november 1960.

De van VIOS afkomstige speler was door ADO aangetrokken als de beoogde opvolger van Theo Timmermans voor de positie van rechtsbinnen, die bij de clubleiding te kennen had gegeven om binnen een niet al te lange tijd met voetballen op het hoogste niveau te willen stoppen. Maar omdat Wim razendsnel en tweebenig was, werd hij ook vaak als rechts- of linksbuiten opgesteld. Als je Wim zijn voetbalkwaliteiten zou willen vergelijken met één van de hedendaagse voetballers, dan zijn de overeenkomsten met Wesley Sneijder het grootst.

Overzicht voetballoopbaan
1946-1947 VCS
1947-1958 VIOS
1958-1962 ADO
1962-1966 SVV
1966-1968 VIOS
1968-1970 Texas / DHB
1970-1992 ADO amateurs

Tweede elftal ADO op het RVC-jeugdtoernooi op 9 juni 1962.
Tweede elftal ADO op het RVC-jeugdtoernooi op 9 juni 1962.

In 1958, toen Wim nog als amateurspeler voor VIOS speelde, heeft hij een interlandwedstrijd voor het Nederlands amateurelftal gespeeld. Na zijn carrière als semi-professionele voetballer heeft Waasdorp nog jarenlang bij de amateurs van ADO gevoetbald. Ook is hij nog jarenlang op bestuurlijk niveau voor ADO actief geweest. Zo was hij één van de animators en voorstanders van het invoeren van het zaterdagvoetbal bij ADO. Met deze zienswijze was hij dan ook zijn tijd ver vooruit. Zoals we nu dan ook kunnen zien loopt de belangstelling voor het zondagvoetbal sterk terug en is het zaterdagvoetbal nu juist sterk in opkomst. In 1992 is Waasdorp met zijn voetbalactiviteiten gestopt. Waasdorp overleed op 19-03-2012 op de leeftijd van 75 jaar aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

Tot 1 september 2016 is er een foto-expositie over de periode 1955-1970 van ADO te zien zijn in de bibliotheek in het stadsdeel kantoor aan de Leyweg in Den Haag. Op deze foto-expositie zullen een paar honderd elftalfoto’s, portretfoto’s en actiefoto’s van verschillende spelers te zien zijn uit deze periode.

Jan Klijn

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann