Woonschip de Watergeus ook kerkschip

Naar aanleiding van het artikel ‘Het Haagse woonschip aan de Slachthuiskade’ van 14 juni j.l. geef ik graag een aanvulling op de inhoud.

Hoe vaak fietste ik op weg naar mijn werk in de stad over de Laakbrug en zag links van de brug de Watergeus liggen. Een imponerend schip dat steeds weer mijn aandacht trok. Het was begin vijftiger jaren, ik was toen een jaar of zestien.

Nu meen ik me te herinneren dat er, naast allerlei activiteiten in de Watergeus, ook kerkdiensten werden gehouden. Om zeker te zijn van dit idee ben ik gaan zoeken in de kranten van die tijd. Het was namelijk toen, ruim een halve eeuw geleden, gebruikelijk om kerkdiensten te publiceren. En ja, hoor, na wat graafwerk in de archieven bleken mijn herinneringen terecht te zijn. In één van de Haagse dagbladen, van 19 november 1950, las ik onder Predikbeurten voor de Zondag, verscholen in de linker kolom Pinkstergemeente, schip Watergeus, Laakbrug, tien uur de heer Maasbach, zes uur de heer Visscher.

Maasbach
Waarom gingen ze toen kerkdiensten houden op een schip? Er waren maar liefs vijf kerkgebouwen in de wijk waarvan drie van protestantse snit. Was er niet één, zeker van de laatste drie, die een ruimte beschikbaar stelde of wilde verhuren? Ik kan alleen maar mijn vermoeden uitspreken. In die tijd waren Pinkstergemeentes in opkomst en werden toen eigenlijk nog niet als ‘volwaardig’ geaccepteerd. Dat gold ook voor de voorgangers, het waren geen priesters of predikanten! En daar hoorde ook de heer Maasbach bij.

Ja, inderdaad, het was Johan Maasbach, de grondlegger van Johan Maasbach Wereldzending, die ruim vijftien jaar later het Capitol Evangelie Centrum stichtte. En welke Hagenaar weet het markante gebouw niet te staan op het drukste kruispunt van de Loosduinsekade…

Maar de vaste voorganger van de Pinkstergemeente moet de heer Van Polen zijn geweest, die met zijn gemeente ruim tien jaar kerkte in de Watergeus.

Bruiloften
Dus naast bruiloften en partijen, bijeenkomsten en vergaderingen, sprekers en filmvoorstellingen kwamen Hagenaars jarenlang voor hun geestelijk heil naar het schip de Watergeus!

Henk Onderstal
henk.ria.onderstal@online.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann