Rijke oogst aan vitale ideeën voor ouderen

Maar liefst 85 inzendingen kwamen er binnen voor de Vitaliteitsaward 2016. Allemaal plannen en projecten voor een (nog) seniorvriendelijker Den Haag. De jury kiest per stadsdeel één winnaar en een stedelijke winnaar.

Speeddaten voor ouderen. Vervoer en begeleiding naar het strand. Een ouderendag op de stadsboerderij. Het zijn enkele van de inzendingen uit Scheveningen. De bedenkers kregen de kans hun voorstellen toe te lichten op 19 mei in Muzee Scheveningen. Het was de laatste van een reeks presentaties in de stadsdelen.

Inge Riezebos hield een pleidooi voor een strandservice van ‘voordeur tot vloedlijn.’ Hoe kwam ze op het idee? ‘Ik zie weinig ouderen op het strand, ondanks alle mooie voorzieningen zoals de rolstoelen. Probleem is de begeleiding en het vervoer. In mijn plan kunnen ouderen telefonisch een afspraak maken voor een strandbezoek. Vrijwilligers halen hen op en gaan mee het strand op. Ze bieden een stevige arm of duwen de strandrolstoel. Na een gezellige wandeling en een drankje worden ze thuis gebracht.’

Naar de toppers
Kleinzoon Josse (17) presenteerde het voorstel van zijn oma Maria Stam (78). Zelf was ze op vakantie. ‘Mijn oma stelt voor om ouderen Nederlandse les te laten geven aan vluchtelingen en hen te laten vertellen over Den Haag en onze waarden en normen. Zo los je twee problemen op: vluchtelingen krijgen hulp bij het inburgeren en ouderen hebben gezelschap en een zinvolle bezigheid.’

Zo passeerden in totaal negen initiatieven de revue. Allemaal gericht op het gezond, gelukkig, veilig en vitaal oud worden. Janneke Ariaans van Welzijn Scheveningen vertelde over een experiment met speeddaten. ‘Veel ouderen hebben behoefte aan een gelijkgestemd ‘maatje’ om samen dingen te ondernemen. Hoe vind je iemand om mee naar de film te gaan, naar de boekenmarkt of misschien naar De Toppers? We hebben een groep ouderen uitgenodigd om kennis met elkaar te maken. Het ging vooral om de uitwisseling van hobby’s en interesses. Dat heeft tot verrassend veel afspraken voor uitstapjes geleid. Zeker voor herhaling vatbaar.’

WZH Eshoeve liet zien hoe het traditionele verpleeghuis een transformatie heeft doorgemaakt naar een woongemeenschap en een buurthuis van de toekomst. Alles is gericht op vitaliteit, meedoen en contact maken. Iedereen is welkom. Weten buurtbewoners de weg te vinden naar de Eshoeve? ‘Jazeker,’ zei locatiemanager Barbara Kanters. ‘Dat gaat best goed, maar we merken wel dat het vervoer een probleem is. Zeker als je slecht ter been bent en met een rollator of rolstoel moet reizen. Mensen blijven om die reden thuis. Veel ideeën voor de Vitaliteitsaward zijn prachtig, maar zonder goed vervoer bereik je de minder mobiele ouderen niet. Dat moet echt verbeteren.’

Finale in de schouwburg
Donderdag 2 juni reikt wethouder Karsten Klein de negen awards uit in de Koninklijke Schouwburg met in de zaal alle inzenders en vertegenwoordigers van netwerken van en voor ouderen. Wat gebeurt er verder? De inzenders kunnen nu zelf met hun voorstel aan de slag gaan en samenwerking zoeken bij collega-organisaties, vrijwilligers en fondsen. Waar nodig en mogelijk, helpt ook de gemeente mee. De initiatiefnemers houden zelf de regie.

Kijk op: www.seniorvriendelijkdenhaag.nl

Mail naar: info@seniorvriendelijkdenhaag.nl

Deelnemers aan de Vitaliteitsaward, van links naar rechts: Barbara Kanters (WZH De Eshoeve), Pauk Hamelynck (Haagse Levensboeken), Riet van Beveren (Wijkwinkel Gentsestraat), Anne Poley-Siblesz (Oud geleerd Jong gedaan), Angela Witteveen (WZH De Eshoeve). Foto: Henriette Guest
Deelnemers aan de Vitaliteitsaward, van links naar rechts: Barbara Kanters (WZH De Eshoeve),
Pauk Hamelynck (Haagse Levensboeken), Riet van Beveren (Wijkwinkel Gentsestraat), Anne Poley-Siblesz (Oud geleerd Jong gedaan), Angela Witteveen (WZH De Eshoeve). Foto: Henriette Guest

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann