Karsten Klein: ‘Den Haag op gebied van senioren taboedoorbrekend’

“Oud worden is mooi”, zei de Haagse wethouder Karsten Klein vijf jaar geleden. Namens de gemeente Den Haag kwam hij toen met de nota ‘Oud is in’. De kernboodschap: ‘Vitaal ouder worden in de seniorvriendelijke stad Den Haag’. Wat doet hij precies voor de Haagse senioren? En in hoeverre is zijn blik op de senioren veranderd?

“Dat de gemeente zei dat ‘oud worden mooi is’ vond ik echt wel een verandering”, vertelt Klein tegen deze krant. “Oud worden, daar hoef je je niet voor te schamen, maar dat is iets belangrijks. Er is toen ook in die nota een thema opgenomen, namelijk ‘doodgaan’, wat in Den Haag echt taboedoorbrekend was. Iedereen zoiets had van: moet je dat wel in die nota opnemen? Ik ben toen bij een ouderenbijeenkomst in Madurodam geweest en toen legde ik daar zo’n paar honderd ouderen voor: ‘Jullie mogen het zeggen, het hoofdstuk is geschreven. Zal ik ‘m toevoegen of niet? Ze zeiden toen: ‘Ja, graag’. Dus het thema ouderen, erover praten en taboedoorbrekend zijn, dat is de afgelopen jaren wel goed neergezet”, vindt Klein.

Het doel van de gemeente is dat senioren zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. “Dat staat helemaal los van budgettaire kaders”, voegt Klein daar snel aan toe. “Toen ik net wethouder was, kwam ik in verzorgingshuizen en dan vroeg ik aan de mensen: ‘Hoe bent u hier terechtgekomen? En woont u hier graag?’ Ze vinden het er allemaal wel prima – alleen het eten niet altijd – maar ik heb eigenlijk nooit iemand gehoord die zei dat dit echt zijn keuze is geweest om in een verzorgingshuis te wonen. Ik heb ook nooit gehoord dat iemand dat heel graag wilde. Altijd is er wel een goede reden geweest dat mensen afhankelijkheid beginnen te voelen. Bijvoorbeeld doordat ze niet genoeg vrienden hebben die hun willen of kunnen helpen.”

Senioren moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dus het huis moet er geschikt voor zijn, iemand moet voldoende mensen om zich heen hebben en iemand moet voldoende actief zijn. Klein: “Als aan die voorwaarden wordt voldaan, dan zijn mensen in principe bereid om heel lang thuis te blijven wonen. Want het is je vertrouwde omgeving die je goed kent en die ook bijdraagt aan een normaal bestaan.”

Dat werd door de landelijke overheid ook gezegd, maar dan met een wat andere uitwerking, weet Klein. “Grote budgettaire kortingen werden toegepast. Daar is op bezuinigd. Maar in mijn ogen op een verkeerde manier. Ik snap dat je op verzorgingshuizen bezuinigt als je wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Maar bezuinigen op de zorg bij mensen thuis vind ik eentje die niet kan. En dat doen we dus ook niet.”

Klein legt uit dat het ‘voor hem nooit een budgettaire afweging is geweest’ om de landelijke bezuinigingen op de zorg in de stad Den Haag op te vangen. “Ik bekijk het vanuit het geluk en vanuit de menswaardigheid, dat mensen thuis blijven wonen. Dat je ze niet verbijzondert in een verzorgingshuis. Want hoe je het went of keert: hoe gezellig je het daar ook maakt, het is een verbijzondering van jouw leven. Je gaat ergens heen, tussen leeftijdsgenoten, met andere mensen die ook afhankelijk zijn. Denk dat heel veel mensen daar niet per se voor kiezen. Dus het staat voor mij los van de financiën.”

Dure zorg
Toch zijn de financiën niet geheel onbelangrijk. Ouderen die langer thuis blijven wonen zou de overheid namelijk zo’n 130 miljoen euro meer kosten dan begroot, bleek deze maand. Klein: “Het is de vraag of dat niet een korte termijnontwikkeling is. Als je een keer in de praktijk dat wel zo zou laten werken – met goede voorzieningen, met goede sociale netwerken, met goede ondersteuning – misschien dat het dan wel goedkoper is. Want 24 uur per dag zorg is duurder dan een paar uur goede professionele begeleiding aan huis.” Maar je hebt wel iedereen en alles bij elkaar in een verzorgingshuis? Klein denkt dat een verzorgingshuis duurder is dan dat mensen thuis blijven wonen: “Een verzorgingshuis levert dure zorg: 24 uur per dag en zeven dagen in de week een bed en zorg, dat is niet goedkoop.”

Mensen kunnen langer thuis blijven wonen, als ze onderdeel uitmaken van een ‘community’. De wethouder: “Daar is nu een beweging ontstaan, die door de gemeente wordt ondersteund. Je ziet dat bedrijven zich daarbij aansluiten en realiseren: ik heb eigenlijk ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Hij geeft een voorbeeld: “Een bakker die een bezorgservice heeft en daar geld voor rekent. Maar dat doet hij niet voor ouderen in de wijk die hij kent. Ondernemers zien dat als zij op een bepaalde manier werken, niet zozeer commercieel gedreven, maar ook menselijk, dat zij dan bijdragen aan de zelfstandigheid van mensen. Een ander voorbeeld is Pathé. De bioscopen hebben bij de matineevoorstellingen een pauze ingelast tijdens de films. Zodat mensen in de lobby ook weer even met elkaar kunnen praten. In plaats van dat je een film kijkt en weer naar huis gaat.”

Vitale senioren
Wat heeft Den Haag te bieden voor senioren die nog heel erg vitaal zijn? Voor hen is er de Ambassade van Den Haag. “Dat is voor mensen van niveau, die hun talen spreken, die een schat aan ervaring hebben en die trots zijn op hun stad. De gemeenschap heeft er wat aan en zij worden gewaardeerd. Dus het is een win-winsituatie.”

Ivar Lingen
redactie@deoud-hagenaar.email

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann