Van Quick, naar ADO en weer terug bij Quick

In deze zesde editie ben ik deze keer op de koffie bij voormalig Quick- en ADO-speler, als centrumspits en rechtsbuiten, Jan ten Hoopen. Gewapend met een notitieblok, schrijfgerei, foto’s uit een ver voetbalverleden en aanvullende gegevens uit mijn archief over Jan ten Hoopen, schuif ik bij aan de keukentafel.

Waarop tijdens het gebruikelijke bakkie koffie met gebak verschillende plakboeken over het voetbalverleden van Jan ten Hoopen de revue passeren.
Bij de overgang van Jan ten Hoopen van Quick naar ADO was één van de voorwaarden die opgenomen was in het contract, dat als Carol Schuurman bij ADO zou vertrekken Jan ten Hoopen de nieuwe centrumspits van ADO zou worden. Maar als dat niet zou gebeuren en Carol Schuurman toch zou blijven Jan ten Hoopen een vaste basisplaats in het eerste elftal zou krijgen als rechtsbuiten.

Problemen bij ADO
Door de problemen die bij ADO aan het einde van het seizoen in 1960 waren ontstaan door een wijziging van het beloningssysteem, wilden onder andere Mick Clavan, Carol Schuurman, Guus Haak, Jan van der Meer en Jan ten Hoopen hun contract niet verlengen.

Vertrek
Dit resulteerde in het vertrek van Jan van der Meer en Jan ten Hoopen naar SC Cambuur die in beide spelers een welkome versterking zagen voor het naar de Eredivisie gepromoveerde elftal van SC Cambuur.

Jan ten Hoopen is geboren op 19 november 1938 te Den Haag en speelde één seizoen als rechtsbuiten voor ADO.

In het seizoen 1960-1961 speelde hij 29 wedstrijden in het eerste elftal van ADO, waarin hij als rechtsbuiten vier maal scoorde.

Overzicht voetballoopbaan
1946-1960 Quick (304 wedstrijden in het eerste elftal)
1960-1961 ADO
1961-1962 Cambuur Leeuwarden
1962-1963 Hermes DVS
1963-1978 Quick
1978-1988 Jeugdtrainer van Quick
1988-1998 Trainer van de Quick-seniorenselectie
1988-1998 Voorzitter afdeling voetbal en coördinator van de jeugd- en seniorenselectie
2003-2003 Interim trainer Quick

Tijdens zijn voetballoopbaan speelde Jan ten Hoopen ook in diverse vertegenwoordigende elftallen. Het Nederlands jeugdelftal waarmee hij speelde in het FIFA voetbal jeugdtoernooi in Spanje.

Ook speelde hij in het Haags amateurelftal en het Nederlands amateurelftal, waarmee hij in het kwalificatietoernooi in een poule tegen Zwitserland, Italië, Ierland en Engeland speelde voor deelname aan het Olympisch voetbaltoernooi van 1960 in Rome.

En hij speelde in het Nederlands militaire elftal, met onder andere Hans Kraay, Sjaak Swart en Bennie Muller in de wedstrijden tegen Griekenland en Portugal.

In 2013 is Jan ten Hoopen met zijn voetbalactiviteiten gestopt.

Foto-expositie
Van zaterdag 2 juli tot begin september 2016 zal er een foto-expositie over de periode 1955-1970 van ADO te zien zijn in de bibliotheek in het stadsdeelkantoor aan de Leyweg in Den Haag.

Hier zullen een paar honderd elftalfoto’s, portretfoto’s en actiefoto’s van verschillende spelers te zien zijn uit deze periode.

Jan Klijn
ajaklijn@casema.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann