‘Ik rook op 8.000 km afstand de koffie van Florencia’

Mijn vrouw Ans en ik emigreerden in 1994 en wonen nu alweer 21 jaar in de Verenigde Staten, eerst in New Mexico, nu in Kansas. Ans is enkele malen terug in Den Haag geweest voor familiebezoek; ikzelf heb nooit die neiging gehad (iedereen die ik wilde zien, kwam wel naar Amerika). Niks geen heimwee, derhalve. Tot ik het fotoboek Florencia – huiskamer van de stad toegezonden kreeg. Wat een magnifiek document! Mijn hart ging open. Plotseling was Den Haag terug in mijn zichtveld. En wat voor stukje Den Haag… Die onvergetelijke ontmoetingsplaats, de Italiaanse IJssalon Florencia in de Torenstraat.

Ik rook op afstand (zoiets als 8.000 km) de koffie – koffie zoals ik sinds 1994 niet meer gedronken heb. Ik hoorde het geroezemoes van de stemmen, de felle discussie, de fraai vertelde grappen, het gegrinnik, het ‘hard gelach’. Ik zag schimmen uit het verleden, ik ‘voelde’ de unieke sfeer tintelen op mijn huid. Wat een prachtplek was Florencia toch – en naar ik hoor is het nog steeds een uniek en uiterst gezellige plek om, in goed en onverwacht gezelschap, een kwartiertje of een uurtje door te brengen.

Roken op het terras

En dan dat magnifieke boek. De fotograaf, Otto Snoek, wist Florencia en z’n staf en die veelheid en verscheidenheid van bezoekers werkelijk voortreffelijk neer te zetten. Ik zie gezichten en denk dan: verdomd, met jou en jou en jou heb ik nog aan tafel gezeten, of op het terras zitten roken (dat deed ik toen nog). Het boek is o zo mooi vormgegeven en gedrukt, en het zit behalve met ‘actiefoto’s’ van Hagenaars en uitheemse bezoekers, plus enkele gave historische beelden, vol met terugblikken geschreven door mensen die net als ik in en met Florencia ‘groot’ werden en dus geen onzin uitkramen.

Groot respect heb ik voor fotograaf Otto Snoek en de initiatiefnemers, Stephan Csikós en Rieme Gleijm, die van een jongere generatie dan de mijne moeten zijn. De teksten van Frank Bovenkerk, George Vermij en Bob van der Sterre zijn echt lezenswaardig. Alles bij elkaar een fotoboek om te hebben en te koesteren.

Dat geldt niet enkel voor oud-Hagenaars zoals ik. Het geldt net zo goed voor diegenen die nog altijd in Den Haag vertoeven en dus wekelijks, dagelijks in Florencia kunnen binnenwippen voor ijs, koffie, gezelligheid, en een goed gesprek op de koop toe. En natuurlijk is het een boek voor liefhebbers van fotografie.

Het is goed om iets te weten te komen van de lange geschiedenis van deze Italiaanse ijssalon. Ik heb nooit geweten dat Florencia al in 1932 z’n deuren opende en zelfgemaakt vrolijk-gekleurd ijs serveerde aan Hagenaars die enkel melkwit ijsjes gewoon waren.
De familie Talamini bracht heel wat teweeg en ‘importeerde’ in de loop der tijd heel wat ijsmeisjes uit Italië die in de ijsfabriek werkten en achter de toonbank genoeg van de taalbarrières overwonnen om populair te zijn bij de Haagse jongens; romances bloeiden op, huwelijken werden gesloten. Giulietta met Cock, Antonia met Gerard. Enzovoorts.

Adriana is de nicht die tot vandaag de dag de familietraditie voortzet. Ik hoop dat haar dochters Gabriella en Mylena of een ander familielid straks de ijssalon overneemt. Dat hoop ik ten zeerste, vanuit de prairie in het verre Kansas, waar een boek op de koffietafel ligt dat naar Florencia’s lekkere koffie ruikt en dat naar Florencia’s kleurige ijsjes doet smachten.

Ton Haak
Matfield Green
Kansas, Verenigde Staten

Lezersaanbieding

De lezers van De Oud-Hagenaar ontvangen het boek Florencia – huiskamer van de stad met 5 euro korting, van 24,95 euro voor 19,95 euro (inclusief verzendkosten), wanneer zij een email sturen naar:
info@fotoboek-florencia.nl
Vergeet daarbij niet de kortingscode OH15, uw naam en adresgegevens te vermelden. U ontvangt het boek en de factuur binnen een paar dagen na ontvangst van de bestelling.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann